2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Katica Program

2003. március 7.

A kormány az iskolai diszkrimináció leküzdése érdekében folytatott tevékenysége részeként – a Svéd Nagykövetséggel közösen – programot indított Katarina Taikon svéd roma írónő önéletrajzi ihletésű könyvének magyarországi bemutatására és iskolákban törénő terjesztésére. A program értelmében a svéd roma kislány története, a Katica c. könyv több, mint 50 magyar iskolába jut el, 3000 példányban.

A kezdeményezés célja, hogy a könyv elolvasása elősegítse az előítéletek, a hátrányos megkülönböztetés, a már az osztálytermekben is jelentkező kirekesztés visszaszorítását, a romák történetéről és kultúrájáról szóló beszélgetések segítségével.

"… nem mindenki és nem mindig örül annak, ha körülötte "mások" vannak…. Azokra gondolok, akiknek más a bőrszínük. Akiknek nagyon szegény a családja. Akik kitűnőek a matematikában, de képtelenek könyv nélkül elmondani egy verset. Akik nagyszerűen sportolnak, énekelnek, táncolnak, festenek, számítógépeznek, de nem értik meg a legegyszerűbb kémiafeladatot sem. S akik csak segítséggel tudnak járni, jelbeszéd útján értik meg a többiek szavát, akik csak az ujjukkal tudnak olvasni, mert vakok.

Ők mások. Rájuk ismersz? Ott vannak körülötted, és ott vagy köztük Te is, aki a többiekhez képest vagy más…" (részlet Magyar Bálint oktatási miniszternek a Katica c. könyvhöz írt előszavából)

"A könyveket azonnal bevittük és a gyerekek kezébe adtuk. Azt a meglepetést, örömet leírni nem lehet, amennyire megörültek ennek az ajándéknak. – Kiknek küldték ezt a szép könyvet, és kiről szól? – kérdezték azonnal. –Nektek küldték, és rólatok szól! - volt a válaszunk. És amikor belelapoztak, meglepetten tapasztalták, hogy szó szerint igaz. – Tanár néni, ez olyan kislányról szól, mint mi vagyunk, cigány kislányról! Hát rólunk is írnak könyvet?…

Ezzel a könyvvel nagyobb nevelő hatást tudtunk elérni, mint számos más kiadvánnyal. Ez a könyv róluk szól, az ő nyelvükön szól és annyira közvetlen, hogy az ő szájukból hangzik: ezért meghallgattatik és aktív cselekvésre ösztönöz romát és nem romát. És ez a szép benne. Ez egy valóban szép ajándék a falu roma közösségének és nem roma lakóinak." (részletek a Katica programban részt vevő ságújfalui iskola igazgatónőjének leveléből)

Aki olvasta már a Katica c. könyvet, ismerősnek találja majd imádott nővérét, Rosát is, aki fontos szerepet játszik a történetben.

Rosa Taikon most Budapestre látogat, hogy már elhunyt húga könyvéről beszéljen, arról a könyvről, ami svéd gyerekek generációi számára jelentette a roma kultúrával való ismerkedés első lépését.

A most 76 éves Rosa Taikon a legismertebb és legkiemelkedőbb roma érdekvédők egyike. Gyerekként eltiltották őt a svéd iskolától, így csak huszas évei végén tanulhatott meg írni és olvasni. Rosa, húgával, Katarinával együtt a hátrányos megkülönböztetés ellen, a 25 ezres svédországi roma közösség tanulási esélyeinek javításáért küzdött.

Angelika Ström, Katarina Taikon lánya édesanyjához hasonlóan tanítónő.

A most bemutatandó könyvet két magyarországi iskola, a kiskunfélegyházi Bankfalui Általános Iskola, illetve a berettyóujfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola kisdiákjai illusztrálták.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok