2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben 2004. szeptember 14-én

2004. szeptember 14.
Tisztelt Ház!

Félévezredes szokás, hogy a templomok harangjai déli 12 órakor a magyarok nándorfehérvári győzelmének emlékét zengik világszerte. A hagyomány szerint a harangszó örömöt hirdet, a jók győzelmét a rosszak felett.

Ma 12 órakor, amikor ez a harangszó megszólal, gyászra hív egész Európában. Arra hívja fel az emberiség jobbik felét, hogy vésse emlékezetébe a beszlani iskolában elpusztultakat, megkínzottakat, megcsonkítottakat, megalázottakat és megfélemlítetteket. És arra hív mindenkit, aki elítéli a terrort, hogy mutassa ki közösségvállalását a kegyetlenségtől sújtottak hozzátartozóival, az elvakultság, a kíméletlenség, a kegyetlenség elszenvedőivel.

Az öröm harangszavát délben a gyász harangszava váltja fel. S erre a hívásra felel egész Európa, válaszol mindenki, aki nem kívánja eltűrni, hogy létjogosultságot nyerjen a Földön ártatlan emberek tönkretétele zavaros, hazug és igazságtalan eszmék céljában.

Josep Borrel úr, az Európai Parlament elnöke felhívásban javasolta miniszterelnök úrnak, hogy amikor délben az Európai Parlament egy perces néma felállással tiszteleg a beszláni áldozatok emlékének, a földrész iskoláiban is emlékezzenek ugyanígy kortársaikra, az öt rettenetes nap során életükben, testükben és lelkükben megrabolt gyerekekre.

Az egész Európát átfogó megdöbbenést és kétségbeesést jelképező emlékezés mégsem csupán a gyász megtestesítése. Tiltakozás is, a győzelembe vetett mélységes hit kifejezése is, hogy a terror, a pusztítás és az igazságtalanság zsoldosai sohasem arathatnak diadalt azokon, akik világukat a béke, az együttműködés és a méltányosság keretei között akarják megformálni mindörökre.

Felkértem ezért valamennyi magyar iskolát, hogy vegyen részt az Európát átfogó megemlékezésben, erősítse minden ország gyermekeinek, tanárainak, szülőinek, minden polgárának állásfoglalását abban, hogy az egy perces némaság a szolidaritáson kívül ellenállás is a világ felforgatását, az emberiség értékeinek lerombolását, a félelem elterjesztését szolgáló erőkkel szemben.

A déli harangszó, s a déli tiszteletadás így adhat új erőt a gyászolóknak, s mindazoknak, akik sohasem akarják övéik kiszolgáltatottságát lehajtott fejjel eltűrni, válasz nélkül hagyni.

Délben tehát Magyarország felnövekvő nemzedéke is ezzel zárja szívébe a beszláni gyerekek emlékét.

Köszönöm.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok