2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

2006 sikeres reformév volt az Oktatási és Kulturális Minisztérium számára

2006. december 22.
A korábban elkezdett közoktatási és felsőoktatási reformok folytatódtak, új lendületet kaptak ebben az esztendőben, közben pedig megkezdődött a további minőségi átalakítás előkészítése is az oktatás minden szintjén. A kulturális modernizáció irányairól vitaanyag készült az Oktatási és Kulturális Minisztériumban, párbeszéd kezdődött a színházi törvény előkészítésére a színházi szakma valamennyi szereplőjével. Mindezek alapján az oktatás és a kultúra területén is eredményesnek és a parlamenti ciklus egészét nézve megalapozónak tartja a tárca vezetése a 2006. esztendőt.

Mindössze hat héttel az új kormány megalakulása után, július 24-én az Országgyűlés elfogadta a közoktatási törvény módosításáról szóló javaslatot. Ez a következő lényeges változásokat tartalmazza:
  • az általános iskola 5. és 6. osztályában jelentősen megnő az alapkészségek (írás, olvasás, számolás, szövegértés) tanítási időkerete (ez akár az időkeret 50 %-át jelentheti)
  • 2010-től minden középiskola köteles lesz biztosítani az angol nyelv tanulásának feltételeit
  • 2006-ban lehetőségként, 2007-ben kötelezően emelkedik a pedagógusok kötelező óraszáma
  • 2008-tól a kevesebb, mint nyolc évfolyammal működő általános iskolák csak tagintézményként működhetnek tovább
A 2007-es költségvetéshez kapcsolódóan az OKM megváltoztatta a tanulók állami normatívájának rendszerét: az eddigi fejkvótát jövő szeptembertől a csoport alapú finanszírozás váltja fel.
Az esélyegyenlőség jegyében a minisztérium elkészítette az Oktatási Esélyegyenlőségi Munkaprogramot, valamint meghirdette az Útravaló Ösztöndíjprogram 2006/2007-es pályázatait (ez több mint 6000 új ösztöndíjas tanulót jelent).
2007-ben egy olyan átfogó fórum létrehozását tervezi a minisztérium, amelyben az oktatásban érintett valamennyi fél részt vehet a reform további elemeinek alakításában. A " minden gyermek egyaránt fontos" mottóval folytatódó változások célja az oktatás színvonalának emelése és a hátrányos helyzetből induló gyerekek esélyeinek javítása.

A felsőoktatási törvény módosítását is még a nyáron elfogadta az Országgyűlés, és ezzel megteremtette a fejlesztési részhozzájárulás (FER) 2007-es bevezetésének jogszabályi kereteit.
Ezzel elindult a felsőoktatási reform második szakasza, amelynek fő elemei (5+1) a következők:
  • A képzési szerkezet átalakítása
  • A felsőoktatás finanszírozásának reformja
  • A hallgatói juttatási rendszer igazságosabbá tétele
  • A minőségi oktatás feltételrendszerének kidolgozása
  • További infrastrukturális fejlesztések
+ A munkaerőpiac igényeinek követése
 
A reformlépések célja a felsőoktatás színvonalának emelése, valamennyi hallgató számára piacképes diploma biztosítása.

A reform keretében már az idei tanévtől életbe lépett az ún. ciklusokra bontott képzési szerkezet (alapszak, mesterszak). A nyári törvénymódosítás után már megszületett 3 kormányrendelet is a részletek szabályozására. Az egyik lecsökkentette az államilag támogatott felsőoktatási keretszámot (2007-ben már csak 56 ezer fő lesz), és a munkaerőpiaci elvárásokhoz igazodva módosította az egyes szakok létszámkeretét (kevesebb lesz a jogász, a közgazdász, a pedagógus, a bölcsész, a társadalomtudományi és az agrár létszám, viszont nő a műszaki, az informatikai és a természettudományi hallgatók létszáma). 2008-tól megváltozik a felvételi pontszámítás is: életbe lép a 400+80-as pontozási rendszer. A kormány emellett döntött a Felsőoktatási Minőségi Díj megalapításáról. Jelenleg a hallgatói juttatási rendszer reformjának társadalmi egyeztetése zajlik: a jogszabály-tervezetről december 20-án tárgyalt a Felsőoktatási Kerekasztal és várhatóan még januárban megtárgyalhatja a kormány is.

A kormány elfogadta a Kulturális Modernizáció Irányai című stratégiai anyagot, amely a magyar kultúra fejlesztési törekvéseit határozza meg a következő évekre. Az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 programra a minisztérium támogatási szerződést írt alá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, amely 1 milliárd forintot biztosít az öt kiemelt fejlesztési projekt előkészítésére, majd Hiller István miniszter megkötötte a program 9 milliárd forintos működési költségeinek finanszírozási szerződését is a város polgármesterével.
2006-ban is folytatódott a Közkincs program (100 millió forintos pályázati támogatás a kistérségek kulturális fejlesztésére) és a Tengertánc Program (174 millió forint a népi kultúra megőrzésére). A Magyar Zenei Exportiroda sikeresen képviselte a magyar zenekultúrát a nemzetközi szakvásárokon, ennek eredményeként 2010-ig több külföldi fellépésre, koncertre érkeztek hozzánk megkeresések. Az OKM november 30-án megszervezte a színházi törvény első szakmai vita-indítóját az ország színház-igazgatói részvételével, akik január végére állítják össze javaslataikat.


Az OKM kidolgozta a felsőoktatási tudományos támogatás rendszerére vonatkozó koncepciót. Ennek beépítése a felsőoktatás normatív finanszírozásába jelenleg is folyamatban van.
Emellett elkészült az első átfogó munkaanyag a kormány középtávú tudomány-, technológia- és innováció-politikai stratégiájához. Az előterjesztést a minisztérium társadalmi és szakmai vitára bocsátotta.


A 2007-es költségvetésben az Oktatási és Kulturális Minisztérium az ideinél többet költhet a felsőoktatásra, megmarad, sőt kis mértékben bővíthető lesz a kultúra támogatására fordítható összeg és a gyermekek létszámának csökkenése következtében némileg alacsonyabb a közoktatásra jutó forrás. Mindent egybevetve a tárca reményei szerint a 2006-ban megalapozott és előkészített reformlépések, a folyamatos szakmai és társadalmi párbeszéd eredményeként a 2007-es esztendő jelentős előrelépéseket hozhat az oktatás minőségi átalakításában, a magyar kultúra hazai működési viszonyainak javításában és nemzetközi elismertségének bővítésében.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok