2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

2006. szeptember 26: Nyelvek Európai Napja

2006. szeptember 26.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy szeptember 26-a a Nyelvek Európai Napja.
 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy szeptember 26-a a Nyelvek Európai Napja. Ebből az alkalomból az Európa Tanács az alábbi közleményt adta ki:
 
"2006. szeptember 26-án az Európa Tanács 46 tagállamában hatodik alkalommal ünneplik meg a Nyelvek Európai Napját. Az esemény a Tanács kezdeményezésére indult el a Nyelvek Európai Évének 2001-es sikerét követően azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az egész életen át tartó nyelvtanulás fontosságára, valamint az iskolai nyelvtanulás jelentőségére.

''Az a képesség, hogy kommunikálni tudunk mások nyelvén és hogy képesek legyünk jobban megérteni kultúrájukat, nem csupán napjaink egyik legértékesebb kincse, hanem az egyének és a társadalom világos szükséglete. A kultúrák közötti megértés és párbeszéd fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni a világon történő események fényében'', mondta Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács Interkulturális Párbeszédének koordinátora.

Az Európa Tanács "Nyelvek Európai Napjáról" szóló honlapja az Európa-szerte elindított nyelvtanulást előmozdító, nyelvi és kulturális sokszínűséget ünneplő gazdag kezdeményezésekből mutat be néhányat. (www.coe.int/EDL)

A közelmúltban más földrészek is csatlakoztak Európához a nyelvek megünneplésében. 2005-ben az Egyesült Államokban, 2006-ban Afrikában szerveztek a nyelvekhez kapcsolódó tematikus Évet."

Magyarországon 2001 óta számos rendezvényt tartottak a témával kapcsolatban. Az idén az Országos Idegennyelvű Könyvtár nyílt napja mellett a Goethe Intézet mesedélutánja és az Osztrák Intézet által szervezett "Luftballonok a német nyelvért" elnevezésű rendezvénye színesítik a programot. A tolmácsok és fordítók szeptember 29-én tartandó "Globális folyamatok - Lokális tudás" című konferenciája szintén kapcsolódik a Nyelvek Európai Napjához.

Az oktatásért felelős szaktárca mindenkit arra biztat, hogy a Nyelvek Európai Napján szakítson egy kis idő a nyelvi sokszínűségről való megemlékezésre: olvasson el az interneten egy idegen nyelvű cikket, vagy nézzen meg egy feliratos idegen nyelvű filmet.

Budapest, 2006. szeptember 25.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok