2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gyurcsány Ferenc és Hiller István az EFOTT-on

2006. július 20.
Nincs egyetértés tandíj-ügyben a kormány és a HÖOK között.

Zamárdi, 2006. július 20. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter Ekler Gergely elnökkel és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőivel beszélget az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján. (MTI Fotó: Soós Lajos)
Zamárdi, 2006. július 20. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter Ekler Gergely elnökkel és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőivel beszélget az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján.
MTI Fotó: Soós Lajos

Továbbra sincs egyetértés a kormányzat és a hallgatók között a fejlesztési részhozzájárulás, vagyis a tandíj bevezetésének törvényi szabályozásával kapcsolatban - ez derül ki abból a sajtónyilatkozatból, melyet a tervezettnél hosszabb, zárt körű megbeszélés után adott a sajtó képviselőinek Gyurcsány Ferenc kormányfő és Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetője az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) csütörtökön Zamárdiban.
Gyurcsány Ferenc szavai szerint "a felek ugyan egyetértenek abban, hogy a magyar felsőoktatás mély reformját tovább kelljen vinni, és elsősorban a minőség elvét kell szolgálni, ezzel együtt az intézményi szerkezetet, az államilag finanszírozott létszámot, a képzés belső struktúráját alakítani kell. Nagyon nincs azonban egyetértés annak egyik elemében, mégpedig a fejlesztési részhozzájárulás, vagy tandíj fizetésével kapcsolatban".
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pedig azt emelte ki, hogy a magyar felsőoktatás története az elmúlt évtizedekben a mennyiségről szólt, de, mint mondta, "eljött a minőség ideje". "Mi a színvonal pártján állunk" - tette hozzá. Kifejtette: a kormány fontosnak tartja a hallgatói létszám meghatározását, a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzésben lévő hallgatók arányának megállapítását.
A HÖOK elnöke nyilatkozatában megerősítette: arra kérik a kormányt, vonja vissza a fejlesztési részhozzájárulásra vonatkozó törvénytervezetet, és jövő hétfőn ne legyen az Országgyűlésben végszavazás a kérdésről. Közölte, ha az Országgyűlés mégis elfogadja a törvényjavaslatot, a HÖOK megkezdi egy őszre tervezett demonstráció előkészítését. Hozzátette: emellett továbbra is nyitottak azoknak a kérdéseknek a megvitatására, amelyek a felsőoktatás reformjának lényeges elemeit érintik.
A miniszterelnök a délután folyamán mintegy háromszáz hallgató előtt tartott fórumot a reformokról - kisebb füttykoncert kíséretében - a HÖOK Balaton-parti sátrában.
A diákok táblákon tudatták véleményüket a tervezett tandíjfizetéssel kapcsolatban, "Ki törődik Kovács Pisti tandíjával"-, "A FER nem FAIR"-felírattal.
A HÖOK tervezett őszi demonstrációjának bejelentése tovább forralta a hangulatot, a hallgatóság "ott leszünk!" felkiáltással adott hangot részvételi szándékának.




MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok