2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tanulmányi kirándulás Nándorfehérvárra

2006. július 20.
- A tanulmányi kirándulást a minisztérium Nemzeti Emlékezet Programirodája szervezte abból az alkalomból, hogy 2006. július 22-én ünnepeljük a diadal 550. évfordulóját - mondta az oktatási és kulturális miniszter.
 
Fotók: Gordon Eszter
 
A diákok Nándorfehérvár mellett számos más történelmi helyszínre, többek között Mohácsra, Eszékre, Szabácsra, Zimonyba, Szendrőre, Galambócra, Orsovára is eljutnak július 20-24. között.
A Történelemtanárok Egylete, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselőiből alakult zsűri pályamunkák alapján választotta ki az utazás résztvevőit.
Hiller István közölte: az Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet programja abból a célból indult 2003 elején, hogy a történelmi évfordulók korszerű, új szemléletű megünneplésével bővítse a közoktatásban részt vevők történelmi ismereteit, fejlessze helyi és közösségi identitásukat, kötődésüket. A diákok korábban Voronyezsbe, Auschwitzba és Birkenauba utazhattak el, valamint II. Rákóczi Ferenc illetve Bocskai István emlékére szervezett túrákon vehettek részt a tárca támogatásával.
Ötszázötven évvel ezelőtt, 1456. július 22-én Hunyadi János az alig tíz ezer fős seregével Nándorfehérvárnál megsemmisítő vereséget mért a Konstantinápolyt elfoglaló, II. Mohamed szultán hadaira. A diadal megmentette Magyarországot és egyúttal Európát a török elözönlésétől. A nándorfehérvári vereség után a törökök 65 évig nem vállalkoztak hasonló arányú támadásra.
III. Calixtus pápa a győzelem örömére rendelte el a déli harangszót.

Fotók: Gordon Eszter
Fotók: Gordon Eszter


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok