2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Az OKM év végi összefoglalója - múzeumi terület

Az Alfa program a magyar múzeumi modernizáció 2002-ben megfogalmazott átfogó fejlesztési koncepciójának, ill. középtávú stratégiai tervének első megvalósítási üteme. A 2004 óta futó program 2007-ben is jelentős eredményeket hozott.
2007. december 28.

Mit tettünk 2007-ben a közoktatás területén?

Az OKM év végi összefoglalója
2007. december 28.

Január 2-ig pótolhatják hiányzó adataikat, dokumentumaikat az ősszel jelentkezők

Az újév első munkanapjáig, 2008. január 2-ig van lehetőségük a még hiányzó dokumentumaikat pótolni azoknak, akik 2007. november 15-ig jelentkeztek a felsőoktatásba.
2007. december 28.

Összefoglaló a felsőoktatási reform 2007. évi eredményeiről

A kormány arra törekszik, hogy versenyképes és minőségi felsőoktatás legyen Magyarországon. A 2007-ben végrehajtott újabb reformlépések is ezt a célt szolgálták.
2007. december 27.

Az OKM év végi összegzése: kulturális diplomácia

A kulturális országkép-formálás tekintetében kiemelkedően sikeres évet zárt az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007-ben, mivel két kulturális évadot is rendezett külföldön. A szeptember óta zajló kínai Magyar Kulturális Évad eredményessége meghaladja a várakozásokat, és a németországi kulturális évad, az Ungarischer Akzent is pozitívan zárult. A több intézet összevonásával 2007-ben létrehozott Balassi Intézet a kulturális diplomácia központi szerveként eredményesen működik. Ebben az évben kinevezték az első öt kulturális és oktatási szakdiplomatát és átadták az első Magyar Kultúra Követe címeket.
2007. december 27.

Az OKM év végi összegzése - közművelődés

Elkészült az új közművelődési stratégia, valamint a Közművelődés Minőségfejlesztési Programja, sikeresen folytatódott a Közkincs program, az Europa Cantat pedig új otthonra lelt a Magyar Kórusok Házában - többek között ezek az elmúlt év legjelentősebb eredményei a közművelődés területén.
2007. december 22.

Reneszánsz Év - megkezdődött a népszerűsítő kampány

Megkezdődött a Reneszánsz Év - 2008 elnevezésű programsorozat népszerűsítő kampánya - tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretében működő Reneszánsz Programiroda csütörtökön az MTI-t.
2007. december 21.

Kulturális pillért kapott a Roma Integráció Évtizede Program

Fotó: Gordon Eszter
Évzáró-évértékelő összejövetelt hívott össze csütörtökön este az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) roma ügyekért felelős stratégiai főtanácsadója, Kállai Katalin. Az eseményen megjelent Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és Bogyay Katalin, az OKM szakállamtitkára.
2007. december 21.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház új igazgatója

Alföldi Róbert
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a bírálóbizottság javaslata alapján és a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyásával Alföldi Róbertet nevezi ki a Nemzeti Színház igazgatójának 2008. július elsejétől. Az új főigazgatónak 2008. január 1-jétől 2008. június 30-ig együtt kell működnie a Nemzeti leköszönő főigazgatójával, Jordán Tamással az átadás-átvétel végrehajtásában, és ez idő alatt önállóan kell előkészítnie a 2008/2009-es évadot.
2007. december 20.

Manherz: januárra összehívják a felsőoktatási kerekasztalt

Befejeződött a felsőoktatási kerekasztal szakértői bizottságának tárgyalássorozata a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alternatív tandíjjavaslatáról. A tárgyalások több menetben folytak a HÖOK által delegált tagokkal, a készülő munkaanyagot januárban a felsőoktatási kerekasztal elé terjesztik - jelentette be Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a szerdai sajtótájékoztatón.
2007. december 19.

Beemelték az első mocsárciprust a konzerváláshoz épített munkapavilonba

MTI Fotó: Vajda János
Beemelték szerdán az első bükkábrányi mocsárciprust a miskolci Herman Ottó Múzeum mögött épült munkapavilonba, amelyben a csaknem nyolcmillió éves ősfák végleges konzerválását végzik majd.
2007. december 19.

Esélyegyenlőségi szakembereket képzett ki az OKM

Fotó: Gordon Eszter
A közoktatási intézmények és fenntartóik közoktatási esélyegyenlőségi programjainak elkészítésében és mentorálásában kapnak fontos szerepet azok az esélyegyenlőségi szakemberek, akiket az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) képzett ki.
2007. december 18.

Fenntartotta korábbi javaslatát a Nemzeti Színház igazgatói pályázatait értékelő szakértő testület, miután hétfőn reggel ismét tanácskozott

A múlt héten Hiller István szakminiszternek elküldött javaslatukat a bizottság tagjai azt követően is változatlanul hagyták, hogy pénteken két pályamunka kiegészített, teljes anyagát kézhez kapták.
2007. december 17.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadta az idei Kármán Tódor-díjakat

Fotó: Gordon Eszter
Az elismerést azok a magán-, illetve jogi személyek kaphatják, akik, illetve amelyek kiemelkedő támogatást nyújtanak általános iskolai tanulóknak, felsőoktatási hallgatóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek. Ugyancsak fontos szempont, hogy a vállalkozások miként segítik - ösztöndíjakkal, együttműködési megállapodásokkal - az oktatási intézmények kutatási és tudományos munkáját.
2007. december 17.

Kurtág, Eötvös, Ligeti, Bartók a húzónevek a 2009-es amerikai magyar kulturális évadban

Négy zeneszerzőt, Kurtág Györgyöt, Eötvös Pétert, Ligeti Györgyöt és Bartók Bélát említette a 2009-es amerikai magyar kulturális évad húzóneveiként Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ vezetője az MTI-nek adott washingtoni interjújában.
2007. december 17.

Megemlékezés Kodály Zoltán sírjánál

Fotó: Gordon Eszter
A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság vasárnap délelőtt megemlékezést tartott Kodály Zoltán sírjánál, a Farkasréti temetőben a zeneszerző 125. születésnapja alkalmából. Ezzel a kettős évforduló - 40 éve halt meg Kodály - tiszteletére rendezett jubileumi év a záráshoz érkezett.
2007. december 17.

Mustra 2007 - megnyílt a KÖH évzáró kiállítása

Mustra 2007 címmel az örökségvédelem ez évi eredményeit bemutató kiállítás nyílt pénteken Budapesten; a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) tárlatát Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára nyitotta meg.
2007. december 14.

Fenntartói megállapodás a felsőoktatási intézményekkel - 2010-re 240 milliárdos támogatás

Fotó: Gordon Eszter
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények támogatása a jelenlegi 214 milliárdról 2010-re mintegy 240 milliárd forintra nő annak a hároméves megállapodásnak köszönhetően, amelyet Hiller István szakminiszter írt alá csütörtökön 29 alma mater rektorával a fővárosban.
2007. december 13.

Elismerés a legjobb Erasmus koordinátoroknak

Fotó: Gordon Eszter
Az Erasmus program magyarországi működésének 10. évfordulója alkalmából az oktatási és kulturális miniszter díjjal ismerte el a felsőoktatási intézmények legjobb Erasmus koordinátorainak munkáját. A "Kiváló Erasmus Koordinátor" díjakat Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára adta át.
2007. december 13.

Hiller István éves beszámolója az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt

Az oktatási és kulturális miniszter szerint az elmúlt másfél év azt bizonyította, hogy a kultúrpolitika az oktatásüggyel közös minisztériumi forma keretein belül is meg tudta őrizni pozícióit. Hiller István erről az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága előtt beszélt éves meghallgatásán szerdán Budapesten.
2007. december 13.

Átadták a Budapesti Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetét

Megnyílt Szegeden a Budapesti Román Kulturális Intézet fiókintézete; a román kultúra magyarországi megismertetését szolgáló intézményt Adrian Cioroianu román külügyminiszter és Bogyay Katalin, a kulturális tárca nemzetközi szakállamtitkára adta át szerdán a Tisza-parti városban.
2007. december 12.

Kodály maraton a Zeneakadémián

Fotó: Gordon Eszter
A Kodály Zoltán kórusművei, kamara- és nagyzenekarra, szólóhangszerre írt darabjai, valamint dalai hangzanak el neves művészek előadásában szerdán a Zeneakadémián; a 12 órán át tartó "maratont" a jubileumi Kodály év keretében rendezik a fővárosban.
2007. december 12.

Schneider Márta olasz állami kitüntetést kapott

Fotó: Gordon Eszter
Schneider Márta kulturális szakállamtitkárt a két ország közötti kulturális kapcsolatok megerősítése terén elért sok éves eredményeiért az olasz elnök, Giorgio Napolitano az Olasz Köztársasági Érdemrend Tiszti Fokozatával tünteti ki.
2007. december 12.

Emberi jogi bizottság: Hiller István éves beszámolója

Az oktatási és kulturális miniszter fő céljának tartja, hogy a Magyarországon törvényesen működő egyházakkal stabil és kiegyensúlyozott viszonyt építsen ki és tartson fenn. Hiller István erről az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság előtt beszélt éves meghallgatásán kedden Budapesten.
2007. december 12.

Együtt a zenével

Karácsonyi hangversenyre készül a Bel Canto Operatársulat, akik december 16-án rendezik meg a roma és nem roma művészek karácsonyi hangversenyét a Belváros-Lipótváros Önkormányzat dísztermében.
2007. december 12.

Schneider Márta átadta az Aase-díjat

MTI Fotó: Bruzák Noémi
Átadták az Aase-díjakat; a Gobbi Hilda által alapított elismerést az idén Tanai Bella, Fekete Györgyi, Mihály Pál és Lugosi György színművész vehette át kedden Budapesten.
2007. december 11.

Elhunyt Borzsák István akadémikus

A nemzetközi hírű klasszika-filológia professzort, az Eötvös Collegium kurátorát december 9-én érte a halál. A 93 éves Borzsák Istvánt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2007. december 10.

Hiller: fontos az állam szerepvállalása az oktatásban

Fotó: Gordon Eszter
Felelősségteljes feladatai vannak az államnak hosszú távon az oktatási rendszer szabályozásában, a finanszírozásban és a lehetőségek megteremtésében - mondta Hiller István szakminiszter a témában rendezett szakmai konferencián hétfőn a fővárosban.
2007. december 10.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok