2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Kétszáz hátrányos helyzetű gyerek vett részt a Nemzeti Múzeum Reneszánsz karácsonyi programján

Kétszáz hátrányos helyzetű gyereknek szerzett felejthetetlen délelőttöt a Hungarofest Kht. Reneszánsz Programirodája a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett rendhagyó karácsonyi gyerekprogrammal.
2008. december 19.

Hiller István Gábor Dénes-díjat adott át Dr. Tulassay Tivadarnak

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Gábor Dénes-díjat adott át Dr. Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának csütörtökön Budapesten, a Parlamentben. A tárcavezető méltatásában hangsúlyozta, hogy nem a gyermekgyógyászról, nem az akadémikusról, nem a Semmelweis Egyetem rektoráról akar beszélni, hanem a reneszánsz freskók kitűnő ismerőjéről.
2008. december 18.

Két magánszemély, két cég és egy kutatóintézet kapta idén a Kármán Tódor-díjat

Az oktatási tárca által 2000-ben alapított elismerést olyan magánszemélyeknek, jogi személyeknek, vagy közösségeknek adományozzák, akik, illetve amelyek kiemelkedő támogatást nyújtanak a tanulóknak, hallgatóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek. Egyúttal jelentős támogatással (pl. ösztöndíjjakkal, tudásközpontok, kooperációs kutatóközpontok révén) segítik az intézmények kutatási, oktatási munkáját.
2008. december 17.

Hiller István átadta az Aase-díjakat

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadta az epizodisták számára megalapított Aase-díjat kedden, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az elismerést idén Péva Ibolya, Zsurzs Kati, Csuha Lajos és Uri István vehette át. Az eseményen a tárca vezetője köszönetét fejezte ki az előadó-művészeti érdekképviseleti szervezetek vezetőinek és képviselőinek azért az összefogásért, amely lehetővé tette a régóta várt törvény megszületését.
2008. december 16.

Megjelentek a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatók

Fotó: Gordon Eszter
Megjelentek a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatók: a továbbtanulni szándékozók összesen több mint 3.200 képzési forma közül választhatnak majd - hangzott el a köteteket bemutató hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten. A jelentkezés szabályaiban nincs változás.
2008. december 15.

Bogyay Katalin: "Csak a témaév ért véget, a kultúrák közötti párbeszéd nem"

"A kultúrák közötti párbeszéd nem korlátozódhat egyetlen évre" - jelentette ki Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 záró sajtótájékoztatóján. Az Európai Uniós témaév hazai rendezvényei 2008 januárjában indultak, és egy multikulturális programsorozattal zárulnak december 12-én.
2008. december 12.

Az egyetemes kultúra újabb remekműve látható a Szépművészetiben

„El Greco nemcsak a spanyol festészet, hanem az egyetemes kultúra egyik géniusza” - mondta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára „Jézus nyomában – El Greco Szent Jánosa. Géniuszok és remekművek VII.” című kamara-kiállítás megnyitó ünnepségén. A tárlat középpontjában a madridi Pradóból kölcsönzött Evangélista Szent János című festmény áll, melyet a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott több mint 40 alkotással együtt láthat a közönség 2008. december 12. és 2009. február 5. között.

2008. december 12.

Hiller István éves beszámolója a kulturális bizottság előtt

Az előadóművészeti törvényről, az új fesztiváltámogatási rendszerről, a Reneszánsz évről, a kulturális vidékfejlesztésről, a hazai kultúra külföldi bemutatásáról, a kulturális fejlesztési programokról és a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa programról is beszélt éves beszámolójában Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága előtt csütörtökön.
2008. december 12.

Fiatal magyar kulturális követek Németországban

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és a Robert Bosch Alapítvány képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek köszönhetően a „Kulturális menedzserek Közép- és Kelet-Európából” elnevezésű program keretében fiatal magyar kulturális menedzserek utazhatnak Németországba.
2008. december 11.

Hiller: "Páratlan csodákat mutat be az átalakuló Szépművészeti Múzeum"

"December 11. emlékezetes nap lesz a Szépművészeti Múzeum több mint 100 éves történetében" – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen a múzeum térszínt alatti bővítéséről, valamint az ott 2009 nyarán megnyíló, egyedülálló, kizárólag Budapestre tervezett kiállításról számoltak be.
2008. december 11.

A magyar diákok a világ legjobbjai között

Matematikából és természettudományból is a világ élvonalába tartoznak a magyar fiatalok – derül ki a TIMSS 2007-es felméréséből. A negyedikes és nyolcadikos diákok képességeit összehasonlító méréssorozat eredményeit ismertette Csillag Márta az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztályának főosztályvezetője.
2008. december 11.

230 millió forintot kap telekvásárlásra a Dunaújvárosi Főiskola

A kormány szerdai döntése értelmében a Dunaújvárosi Főiskola 230 millió forintot kap telekvásárlásra – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Dunaújvárosi Főiskola Sportcsarnokának, Konferencia Nagyelőadótermének valamint Hallgatói Szabadidő– és Fitness Centrumának avatási ünnepségén.
2008. december 10.

Változások a középfokú felvételi menetében

A középiskolába jelentkező diákoknak elegendő lesz egyszer, a központi írásbeli vizsgán számot adni tudásukról, a hat- és nyolc évfolyamos intézményekbe pályázóknak pedig nem kell szóbeli vizsgát tenniük az idei évtől - számolt be a felvételi változásokról Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. Az írásbelikre december 10-ig lehet jelentkezni.
2008. december 9.

Átadták "A helység szelleme 2008" pályázat díjait

Biatorbágy, Dunaföldvár, Kecskemét és Visegrád nyerte a Reneszánsz év 2008 alkalmából meghirdetett, „A helység szelleme 2008“ című pályázat díjait. A tervezőművészek és települési önkormányzatok részére kiírt arculattervezői pályázat elismeréseit Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adta át a győzteseknek a „Közös utak, új lehetőségek“ című kulturális turizmus konferencián kedden a Művészetek Palotájában.
2008. december 9.

Elfogadták az előadó-művészeti törvényt

Az Országgyűlés hétfőn 221 igen szavazattal, 155 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta az előadó-művészeti törvényt, amely szabályozza a színházak, zenekarok, balett- és táncegyüttesek költségvetési támogatását, valamint tartalmazza a színészekre, zenészekre és táncosokra vonatkozó speciális munkajogi szabályokat. A törvény március 1-jén lép hatályba, a benne meghatározott támogatás először 2010-ben vehető igénybe.
2008. december 8.

Magyarország büszke a Fesztiválzenekarra!

„Amit a Budapesti Fesztiválzenekar produkál, az a Magyarországról alkotott képet alapvetően formálja” – jelentette ki Hiller István azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy a 25. jubileumát ünneplő együttest a világ tíz legjobb zenekara közé szavazták a legtekintélyesebb kritikusok.
2008. december 8.

Hiller István összefogásra bíztatott a felsőoktatás korszerűsítése érdekében

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a felsőoktatás szerkezetének korszerűsítése érdekében összefogásra és együttműködésre bíztatott csütörtökön, a Szolnoki Főiskola új campusának avató-ünnepségén.
2008. december 4.

Hiller: az oktatás, a kutatás-fejlesztés és a kultúra a jövő

Fotó: Gordon Eszter
A jövő a kultúráé és az oktatásé; abból a válságból, melyben most a világ van, senki nem úgy jön ki, mint ahogyan belekerült; azok távozhatnak belőle jól, akik képesek struktúraváltásra - mondta Szentesen, a tíz évvel ezelőtt zsinagógából átalakított könyvtárnál tartott pénteki koszorúzást követően Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2008. november 28.

Az oktatási és kulturális miniszter továbbra sem támogatja a felsőoktatási privatizációt

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal legutóbbi, szerdai ülésén megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a felsőoktatási intézmények vagyonkezelői jogát kell megerősíteni.
2008. november 27.

Uniós pályázatok decembertől az oktatás fejlesztésére

A közoktatásban a kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtésére, a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének javítására összesen mintegy 17,5 milliárdos uniós pályázati keret nyílik meg december 1-től - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. november 21.

Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

Kuklay Antal, Miocs József és Dr. Diós István kapta az idei Fraknói Vilmos-díjakat. Az elismeréseket Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adta át 2008. november 20-án, Fraknói Vilmos halálának évfordulóján.
2008. november 20.

OKM-közlemény a hajdúhadházi iskolák bírósági ítéletével kapcsolatban

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyetért a Legfelsőbb Bíróság ítéletével, amely kimondja: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el Hajdúhadház két általános iskolája. A testület helybenhagyta a hajdúhadházi szegregációs perben hozott elsőfokú ítélet erre vonatkozó rendelkezését.
2008. november 20.

Átadták a IV. Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait

Fotó: Gordon Eszter
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Bolyai Díj Alapítvány által 2000-ben létrehozott Ifjúsági Bolyai Pályázat hozzájárul a hazai tudományos élet, valamint a világhírű magyar kutatás-fejlesztés kiszélesítéséhez. Az idei díjakat Balogh Gyula, az OKM koordinációs szakállamtitkára adta át.
2008. november 19.

Európai kulturális fórumot rendezett a francia EU-elnökség

Christine Albanel francia kulturális miniszter meghívására a magyar kulturális kormányzat által "arts and buisness" néven elindított, a kultúrába való befektetést serkentő törvényekről, valamint a magántőkének a kultúrába való bevonásárára tett magyar kezdeményezésekről számolt be európai kollegáinak Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a dél-franciaországi Avignonban.
2008. november 19.

Magyar-orosz miniszteri találkozó: folytatódik a sárospataki folyamat

Fotó: Gordon Eszter
"Oroszországban szeretik a magyar kultúra minden ágát" - jelentette ki Alekszandr Alekszejevics Avgyejev orosz kulturális miniszter, aki Hiller István oktatási és kulturális miniszter meghívására érkezett hazánkba. A két miniszter magyar-orosz kulturális programokról és nagyszabású közös kulturális projektekről tárgyalt kedden Budapesten.
2008. november 18.

Magyarországra látogat az orosz kulturális miniszter

Moszkvában tudják, hogy ma már csak a legkiválóbb művészeket, együtteseket és műalkotásokat érdemes külföldre - így Magyarországra - vinni, mert csak ezek tudják felkelteni a közönség érdeklődését - mondta Alekszandr Avgyejev orosz kulturális miniszter keddi magyarországi látogatása kapcsán az orosz minisztérium illetékese az MTI-nek.
2008. november 14.

2009-től kedvezőbb elszámolási szabályok a korai fejlesztésben

A szakmai szervezetek javaslatának megfelelően az Oktatási és Kulturális Minisztérium kezdeményezi a korai fejlesztésre vonatkozó elszámolási rend egyszerűsítését.
2008. november 14.

Törökország legnagyobb kulturális központjában nyílik meg a Thököly emlékház

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertugrul Günay török kulturális miniszter felavatta a Thököly emlékházat csütörtökön Kocaeliben. II. Rákóczi Ferenc rodostói, illetve Kossuth Lajos kütahyai múzeuma után ez immár a harmadik törökországi magyar nemzeti emlékhely.
2008. november 14.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok