2022. szeptember 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Rekordszámú látogató a múzeumi nagyrendezvényeken 2009-ben

Idén is több százezren vettek részt az Oktatási és Kulturális Minisztérium múzeumi nagyrendezvényein. A Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és az idén első alkalommal megrendezett Múzeumok Őszi Éjszakája együtt több mint 600 ezer vendéget vonzott közgyűjteményeink falai közé.
2009. december 30.

Világörökségi törvény - plusz források a világörökségi területekkel kapcsolatos feladatok ellátására

A várhatóan 2010 közepén életbe lépő világörökségi törvény megteremti a világörökségi területek védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat. Az állam a világörökségi területekkel kapcsolatos feladatok ellátására évi 400 millió forintot fordít, s ezt hazai és európai uniós pályázati források egészíthetik ki. A szükséges költségvetési források a hatályba lépés után azonnal igénybe vehetők.
2009. december 29.

Változások és kihívások a magyar felsőoktatásban

Idén 10 ponttal nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek által elért átlagpontszám, eredményes volt a képzési területeken a keretszámok feltöltése, valamint kiteljesedett a többciklusú képzés második ciklusa, a mesterképzés.
2009. december 28.

Beke Kata temetése

A volt oktatási államtitkár kegyeleti búcsúztatása 2010. január 8-án, pénteken 15 órakor lesz Budapesten, az Angyalföldi Szent Mihály plébánián (1131 Budapest, Babér u. 17/b.). Beke Katát az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2009. december 18.

Hiller István Gábor Dénes-díjakat adott át

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Gábor Dénes-díjat adott át dr. Trampus Péter gépészmérnöknek és dr. Székely Vladimír villamosmérnöknek csütörtökön Budapesten.
2009. december 17.

Átadták a 2009-es Aase-díjakat

Koós Olga (Radnóti Miklós Színház), Császár Gyöngyi (Szolnoki Szigligeti Színház), Kun Vilmos (Katona József Színház) és Wellmann György (Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház) nyerte el idén az Aase-díjat, amelyet Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára adott át csütörtökön a Bajor Gizi Színészmúzeumban Budapesten.
2009. december 17.

Hiller István kinevezte Harsányi Lászlót az NKA elnökének

Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2010. január 1-jétől 2010. december 31-ig kinevezte Harsányi Lászlót a Nemzeti Kulturális Alap elnökének.
2009. december 17.

Megjelent a felsőoktatási felvételi tájékoztató

Fotó: Birton Szabolcs
A kétkötetes kiadvány áttekintést ad arról, hogy 2010 szeptemberében melyik intézmény milyen szakokat indít alapképzésen, egységes, osztatlan képzésen, mesterképzésen, de a felsőfokú szakképzésről is nyújt információkat - jelentette be Manherz Károly szakállamtitkár.
2009. december 16.

Eltemették Iglódi István színművészt

MTI fotó: Honéczy Barnabás
Több százan kísérték utolsó útjára Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a Pesti Magyar Színház 65 évesen elhunyt igazgató-főrendezőjét kedden Budapesten, a Farkasréti temetőben.
2009. december 16.

Hiller István: a legjobb intézményvezetőket sikerült megtalálni

Hiller István szerint minden kulturális intézmény élére a legjobb szakembert sikerült kiválasztani, kinevezésüket nem vonja vissza. Az oktatási és kulturális tárca vezetője erről éves miniszteri beszámolója során beszélt az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi ülésén.
2009. december 16.

Hiller István beszámolója az Országgyűlés oktatási bizottságában

Szüdi János közoktatási szakállamtitkár, Hiller István miniszter és Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár az Országgyűlés oktatási bizottságának meghallgatásán
Egyebek mellett az oktatás finanszírozásáról, az integrációs, valamint az Új Tudás program eredményeiről, az iskolai politizálásról, illetve a pedagóguspálya presztízséről kérdezték Hiller István oktatási és kulturális minisztert az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságában a szokásos év végi meghallgatáson kedden Budapesten.
2009. december 15.

Elbúcsúztatták Melis Györgyöt az Operaházban

Hiller István beszédet mond Melis György ravatalánál (fotó: MTI)
Pályatársai és tisztelői a Magyar Állami Operaház előcsarnokában vettek búcsút az életének 87. évében, november 27-én elhunyt Melis György Kossuth-díjas énekestől, a dalszínház örökös tagjától, mesterművészétől.
2009. december 14.

Őze Áron a Magyar Színház új igazgatója

Őze Áron
Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntött a Pesti Magyar Színház vezetői posztjára kiírt pályázat nyerteséről. A tárca vezetőjének döntése értelmében Őze Áron vezetheti a színházat öt éven át. Hiller István a bíráló bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg döntését.
2009. december 14.

Lezárult a Magyar nyelv éve

Dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára
A Nemzeti Színházban december 10-én este gálaműsorral zárult a Magyar nyelv éve programsorozat. Dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára köszöntő beszédében kiemelte, hogy az egész évben zajló programokat országszerte a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc - születésének negyedévezredes évfordulója tiszteletére szervezték. Az emlékév célja volt a gazdag programkínálat segítségével fölhívni a közvélemény figyelmét a magyar nyelv gazdagságára, szépségeire, játékosságára.
2009. december 14.

Hiller István a Magyar Köztársaság Középkeresztjével tüntette ki Radnóti Miklósnét

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter – a köztársasági elnök megbízásából – a kormány nevében a Magyar Köztársaság Középkeresztje kitüntetést adta át a 98 éves Radnóti Miklósné Gyarmati Fanninak.
2009. december 10.

Újabb iskolai oltási kampányt javasol az egészségügyi és az oktatási miniszter

Székely Tamás egészségügyi miniszter és Hiller István oktatási és kulturális miniszter közös levele az általános és középiskolák részére.
2009. december 10.

Péntekig lehet jelentkezni a középfokú továbbtanulás központi írásbeli felvételi vizsgáira

Az általános iskolai tanulóknak 2009. december 11-éig, péntekig kell jelentkezniük a középfokú továbbtanulásuk felvételi vizsgájához tartozó központi írásbeli vizsgákra.
2009. december 9.

Hiller István levele az ukrán oktatási miniszterhez

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási miniszternek írt levelében fejezte ki aggodalmát a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatásával kapcsolatban.
2009. december 9.

Az Extremely Hungary számos kulturális kapcsolatot indukált

NY-i_evad_logo
Hiller István a New Yorkban és Washingtonban rendezett magyar kulturális évad záró sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, az Extremely Hungary-vel a magyar kultúra nemcsak hódított, hanem cölöpöt vert; az évad maradandó nyomot hagyott.
2009. december 8.

Elhunyt Beke Kata

Életének 73. esztendejében elhunyt Beke Kata író, publicista, tanár, volt oktatási államtitkár. Beke Katalint az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

2009. december 3.

Idén kétszer annyian jelentkeztek a keresztféléves felsőoktatási képzésre, mint tavaly

Lezárult a 2010. februárban induló képzésekre vonatkozó keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során beérkezett felvételi jelentkezési lapok feldolgozása: 5758 fő összesen 12 169 jelentkezést adott be a november 15-i határidőre. A jelentkezők száma több mint kétszerese a tavalyinak.
2009. december 2.

Az OKM gyorssegélyben részesíti a pécsi lövöldözés áldozatának családját és a sérülteket

A Pécsi Tudományegyetemen történt lövöldözés során elhunyt egyetemi hallgatót saját halottjának tekinti az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Pécs Város Önkormányzata és az egyetem. Az oktatási tárca a temetéssel kapcsolatban a szükséges intézkedéseket azonnal megtette.
2009. november 27.

Elhunyt Melis György Kossuth-díjas operaénekes

Elhunyt Melis György Kossuth-díjas operaénekes - MTI fotó: Szigetváry Zsolt (2008. december 5.)
Életének 87. évében elhunyt Melis György Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Kiváló művész, a Magyar Állami Operaház mesterművésze. Melis Györgyöt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
2009. november 27.

Lövöldözés a Pécsi Tudományegyetemen

Hiller István oktatási és kulturális miniszter mély megdöbbenéssel értesült a Pécsi Tudományegyetemen történt lövöldözésről. A miniszter azonnal tájékozódott a sérültek állapotáról, és hivatalos programját megszakítva a helyszínre indult. Hiller István részvétét fejezi ki az elhunyt egyetemi hallgató hozzátartozóinak.
2009. november 26.

Sikeresen zárult a New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad

Hétvégén világzenei rendezvényekkel zárult az Extremely Hungary – Csordultig magyar – elnevezésű New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad. A fesztiválsorozat 10 hónapja alatt 38 helyszínen 135 esemény zajlott 490 fellépő közreműködésével. A New York-i záróeseményeken Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vett.
2009. november 23.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok