2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Megkapják az elmaradt normatívát a nem állami, nem önkormányzati fenntartású, valamint egyházi közoktatási intézmények

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezelésében lévő közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás előirányzatát az előző kormány tudatosan alultervezte, ezért a jogutód minisztériumnak az eredeti költségvetési előirányzat túllépését kellett engedélyezni. Az erről szóló jóváhagyást a tárca augusztusi kezdeményezésére a kormánytól a 1228/2010. (XI. 8.) számú határozatával megkapta.
2010. december 15.

80 éves a szegedi dóm

A szegedi dóm (Bozsó Márton fényképe)
Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszédet mondott október 24-én a szegedi Fogadalmi templom felszentelésének és a Dóm tér felavatásának nyolcvanadik évfordulójára rendezett nagyszabású ünnepélyen.
2010. október 25.

Soltész Miklós államtitkár látogatása Devecseren

Soltész Miklós államtitkár látogatása Devecseren
Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár 2010. október 12-én Kardosné Gyurkó Katalinnal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkárával a timföldkatasztrófa által sújtott Devecserre utazott és látogatást tett a római katolikus plébánián, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál, az idősek otthonában és több nagycsaládnál.
2010. október 14.

Ezer éves a gyulafehérvári püspökség - Kiállítás és konferencia Budapesten

A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház (fotó: Kultúra.hu)
Kiállítást és konferenciát tartanak Budapesten a gyulafehérvári püspökség - később érsekség - ezer éves fennállásának alkalmából - közölte a szervező Teleki László Alapítvány; a kiállítást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek nyitja meg.
2010. október 12.

Réthelyi Miklós a Máltai Szeretetszolgálatnál

Réthelyi Miklós a Máltai Szeretetszolgálatnál

Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszter a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meghívására ma délelőtt látogatást tett a civil szervezet budapesti, Fő utcai központjában. A meghívás apropója a gyermekek szegénységéről fogalmazott üzenet ismertetése lett volna, de a Veszprém megyei katasztrófa módosította az eredeti szándékot. A megbeszélésen elhangzott, hogy Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat elnöke délután felsőzsolcaiakkal látogat el Devecserre, az iszapömlés által sújtott faluba.
2010. október 8.

Tíz esztendős a Karitatív Tanács

Tíz esztendős a Karitatív Tanács
A polgári kormány még 2000-ben hozta létre a Karitatív Tanácsot, melyre az elmúlt években mind fontosabb szerepe hárult, hiszen egyre csak nőtt a megsegítendők száma.
2010. szeptember 29.

Konferencia a vallási diszkrimináció ellen - az esélyegyenlőség megteremtéséért

A lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény húsz éves évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi konferencián áttekintik a hazai és más országok vallásszabadságával, esélyegyenlőség megteremtésével kapcsolatos szabályozását, gyakorlatát.
2010. május 21.

A vallási antidiszkrimináció jogi szabályozásáról szóló könyvet mutattak be

A vallási antidiszkrimináció jogi szabályozásáról szóló könyvet Csepregi András, az OKM egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője mutatta be az Oktatási és Kulturális Minisztériumban.
2010. március 10.

Világvallások Együttműködési Fóruma - megkezdődött az első közös rendezvény Budapesten

A november 23-29. között zajló programsorozat célja elősegíteni a vallások közötti megértést, egymás kölcsönös tiszteletét, valamint bepillantást engedni az egyházak tradícióiba. A rendezvénysorozatot Csepregi András, az OKM Egyházi Ügyek Titkárságának vezetője nyitotta meg hétfőn.
2009. november 25.

Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

Dr. Kovács Imre Endre, Bíróczi István és Dr. Legeza László kapta az idei Fraknói Vilmos-díjakat. Az elismeréseket Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adta át 2009. november 20-án, Fraknói Vilmos halálának évfordulóján.
2009. november 20.

Hiller István: az egyházakkal a kormányzat folyamatosan egyeztet

Folyamatosan egyeztet az egyházakkal a kormányzat, ez történt kedden a déli órákban is, amikor a jövő évi költségvetésnek a történelmi egyházakra vonatkozó részét tárgyalták meg, és erre kerül sor a jövő hét elején, amikor Bajnai Gordon miniszterelnökkel találkoznak az egyházak vezetői - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2009. szeptember 23.

Vallás és értékek Közép-Kelet-Európában

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének rendezvényén tíz ország kutatóintézetei elemezték a vallásossággal összefüggő legfontosabb folyamatokat és értékváltozásokat.
2009. november 16.

11 református és evangélikus egyházi ingatlan ügye rendeződött

A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1991. évi XXXII. törvény (a továbbiakban: Etv. ) alapján a kormány 1169/2009. (X. 8.) számú határozatával 10 db egykori református és 1 db volt evangélikus ingatlan ügyét rendezte. A 11 ingatlanügy rendezése összesen 126,8 millió Ft-ot igényel, amelynek kifizetésére még október hónapban sor kerül.
2009. október 19.

Átadták a Károli Gáspár-díjakat

Dr. Erdélyi Géza református lelkész, Dr. Pósfay György evangélikus lelkész, teológus és Dr. Sonnevend Imréné Dr. Lackovits Emőke néprajzkutató, nyugalmazott főmuzeológus kapta idén a Károli Gáspár-díjat a szakmai kuratórium javaslata alapján. Az elismeréseket Hiller István miniszter megbízásából Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adta át ma a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2009. október 30.

Európa Kulturális Fővárosa csak együttműködéssel valósulhat meg

Fotó: Gordon Eszter
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára az összefogás jelentőségét hangsúlyozta a Pécsi Egyházmegye millenniumi évével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Pécsett.
2009. augusztus 14.

Egyeztetés a történelmi egyházak vezetőivel

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedd délután egyeztetést tartott a 2010-es év költségvetésének tervezetéről a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőivel.
2009. szeptember 8.

Vallási konferencia

A vallások közötti párbeszéd és tapasztalatcsere a demokráciát erősíti, a dialógus során ugyanis színesen és árnyaltan jelenhetnek meg az emberek és közösségeik - mondta Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője szerdán Budapesten.
2009. május 13.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok