2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Előadás Szlovéniában a magyar állam és az egyház viszonyáról

2006. november 24.
A Szlovén Egyházi Kapcsolatok hivatalának vezetője, Dr. Drago Cepar meghívására az OKM Egyházi Kapcsolatok Titkárságának munkatárasai - Dr. Galik Gábor főosztályvezető és Matók Miklós külügyi referens - Ljubljanában előadást tartott a magyarországi állam-egyház viszonyról, valamint az egyház-finanszírozással összefüggő kérdésekről.
A november 22-én megrendezett konferencián a Szlovén Egyházi Kapcsolatok Hivatala munkatársai mellett jelen voltak a Szlovéniában működő egyházak képviselői is.

Több éves múltra tekint vissza a két ország társszervezetének együttműködése, amelyhez most már intézményes keretet nyújt a 2006. február 24-én aláírt szlovén-magyar oktatási, tudományos és kulturális együttműködés. Itt a magyar fél felajánlásai között szerepel, hogy az állam-egyház kapcsolatok területén szakmai és gyakorlati segítséget biztosít a szlovén partner számára.

A Szlovén Egyházi Kapcsolatok Hivatala által szervezett konferencia megfelelő alkalom volt arra, hogy az OKM Egyházi Kapcsolatotok Titkárságának munkatársai bemutathassák a rendszerváltozás után végbement magyarországi folyamatokat, az állam és egyház közötti kapcsolatok területén. Az előadáson bemutatták azokat az alkotmányos kereteket és törvényi rendelkezéseket, amelyek megfelelő garanciát biztosítanak a magyarországi bejegyzett egyházak működéséhez. Az egyház-finanszírozási és az ingatlanrendezési folyamatok ismertetését követően lehetőség nyílt arra, hogy a szlovén egyházi képviselők kérdéseket tegyenek fel az "állam-egyház" magyar modelljével kapcsolatosan. A kérdések főként az egyházakkal szembeni általános magyar közhangulat megismerésre irányultak, valamint az Európai Uniós támogatások lehetséges lehívásának módjára. A konferencia végén a szlovén partnerszervezettől elhangzott, hogy várhatóan decemberben a parlament elfogadja a szlovén egyházi törvényt, amelyhez alapul szolgált a magyar lelkiismereti- és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok