2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: nem kell változtatni a vatikáni megállapodáson

2006. november 28.
Nem kell változtatni a vatikáni megállapodáson - mondta kedden Budapesten Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki Tamás Pállal, a vatikáni megállapodás eredményeit és hatásait elemző bizottság elnökével közösen ismertette a testület jelentését.
"A vatikáni szerződés érvényes és érvényben is marad" - szögezte le a politikus.

Hiller István közölte: a bizottság főbb megállapításait a kormány elé viszi. Arra a kérdésre, hogy erről egyeztetett-e az SZDSZ-szel, azt válaszolta: a két koalíciós párt egyetért abban, hogy a vatikáni szerződés érvényes, és érvényben is marad.

A kulturális és oktatási miniszter fontosnak tartja, hogy a vatikáni-magyar vegyesbizottság aktívabban működjön. Közölte, hogy ő vezeti majd a tárgyaló delegációt.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy a történelmi egyházaknak egy héttel ezelőtt elküldték e jelentést, de eddig nem kommentálták.

Hiller István kitért arra is, hogy mind a négy történelmi egyházzal alapjaiban hasonló szerződést akarnak kötni, de nem csak egy évre szóló, hanem hosszabb távú megállapodást.

Szintén újságírói kérdés kapcsán hangsúlyozta, hogy nem tapasztalt csalódottságot vagy elégedetlenséget a történelmi egyházak vezetői részéről amiatt, hogy három hónapot várni kellett a bizottság jelentésére.

Véleménye szerint az egyházak vezetői elfogadták a 25,5 milliárd forintos költségvetési főszámot, de ez ügyben az egyeztetések még folytatódnak.

Tamás Pál a bizottság véleményét tolmácsolva elmondta: sem a vatikáni megállapodást, sem a többi egyházzal, illetőleg vallási közösséggel kötött megállapodásokat nem szükséges sem felmondani, sem pedig megszüntetni.

Az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója három olyan problémát nevezett meg, amelyek megoldásához a szerződés lehetőséget ad: ilyen az iskolaügy, az egyházi normatívák megállapításához szükséges új számítási módszer, illetve a kulturális, oktatási és szociális intézmények támogatása a versenysemlegesség biztosításával.

Az egyházi iskolák finanszírozásáról szólva a bizottság elnöke kitért arra, hogy ezt a legvitatottabb támogatási tételek - mint például a hittanoktatás támogatása, a normatíva kiegészítése - megfelelő indexálásával lehetne megoldani.

Tamás Pál kiemelte, hogy a bizottsági ajánlások közül az egyik legfontosabb a vatikáni-magyar vegyesbizottság működtetése. Hozzátette: hosszabb távú, mintegy egy-másfél évtizedes folyamat az állam és az egyházak szétválasztásának kidolgozása.

A szociológus a bizottság munkájáról szólva elmondta: a testület júniusban alakult meg, munkájában számos szakértő és egyházakat képviselő személy vett részt. Megjegyezte: a bizottságnak nem volt feladata törvényjavaslatok készítése, vagy az egyház és a kormány közötti közvetítés.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok