2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hit, erkölcs, tudomány - Erdő Péter, Schweitzer József és Vizi E. Szilveszter gondolatai egy kötetben

2006. november 15.
A hitről, erkölcsről és tudományról vall "beszélgető könyvében" Erdő Péter bíboros, prímás, érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke - a kiadványt szerdán mutatták be a társszerzők részvételével Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.
A Hit, erkölcs, tudomány című kötet az Éghajlat Könyvkiadó Manréza-sorozatának harmadik könyveként látott napvilágot. Erdő Péterrel, Schweitzer Józseffel és Vizi E. Szilveszterrel a sorozat szerkesztője, Sajgó Szabolcs beszélgetett.

A kötetet méltató Roska Tamás akadémikus szerint olyan műről van szó, amely a mai élet és történelem egészéről szól, egyben a szerzők óriási tapasztalatának, tudásának, őszinteségének köszönhetően igazi, érdekes olvasmány.

A kiadvány különleges műfaját tekintve is, hiszen nem előre megírt szöveget tartalmaz, hanem többhetes, kötetlen beszélgetéssorozatot, amely során a szerzők egymás véleményére reflektálva fűzik tovább gondolataikat.

Erdő Péter bíboros is a beszélgetés kötetlen voltát emelte ki, amely ötletszerűen épít tovább egy felmerülő gondolatot. Meggyőződése szerint nélkülözhetetlen a sokoldalú gondolkodás, amelynek révén más-más oldalról szemlélve a kérdéseket, az egyetlen létező igazságot próbálták megfogalmazni.

Schweitzer József főrabbi szerint a könyv üzenetet hordoz a mai felbolydult világban, arról szól, hogy érvekkel, s nem ököllel kell egymást meggyőzni. Békességben, megbecsülésben és egymás iránti megértésben, toleranciában kell élni.

"A krisztianizmus és a judaizmus között vannak áthidalhatatlan ellentétek, ugyanakkor van közös örökség, (...), vannak közös pontok" - mondta.

Vizi E. Szilveszter szerint napjainkban leginkább arról esik szó, hogy mi a gazdaságos, mi hasznos. Olyan társadalomban élünk, amikor a barátságok is az anyagi érdekek mentén szerveződnek, s nem az értékek azonos megítélése a fontos.

"A könyv üzenetet hordoz a mának és a jövőnek, mégpedig azt, hogy a gazdasági érvényesülés mellett milyen fontos az emberek egymás közötti kapcsolata, milyen fontos szerepe van az erkölcsnek" - mondta az MTA elnöke.

Budapest, 2006. november 15. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Schweitzer József nyugalmazott főrabbi és Erdő Péter bíboros, prímás budapest-esztergomi érsek, amikor bemutatták a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a Hit, erkölcs, tudomány című kötetet. MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest, 2006. november 15. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Schweitzer József nyugalmazott főrabbi és Erdő Péter bíboros, prímás budapest-esztergomi érsek, amikor bemutatták a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a Hit, erkölcs, tudomány című kötetet. MTI Fotó: Soós Lajos

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok