2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Januárban ülésezik a vatikáni-magyar vegyes bizottság

2006. december 7.
Várhatóan januárban ülésezik a vatikáni-magyar vegyes bizottság, amelynek állami részről delegált küldöttségének névsorát Hiller István oktatási és kulturális miniszter megküldte az apostoli nunciusnak - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
A konferencia háromnapos téli ülését követő sajtótájékoztatón Német László elmondta: a kormány képviselőinek vezetője Hiller István lesz. A bizottságnak további hat állami tagja lesz, azonban őket nem nevezte meg, arra hivatkozva, hogy a levelet nem a miniszterelnök írta alá, így az csak informálisnak tekinthető.

Közölte, hogy a bizottság szentszéki küldöttségét is hét tagúra kell bővíteni, Hiller István azt kérte, hogy az apostoli nuncius nevezzen meg még egy személyt.

A szentszéki delegáció Juliusz Janusz apostoli nuncius vezetésével a bizottság első ülésén fel fogja vetni a 2005-ös évre vonatkozó zárszámadási törvénnyel kapcsolatos nehézségeket, különös tekintettel a kormány által a kiegészítő támogatás kiszámításához használt módszerre - mondta.

Német László közölte, hogy a négy történelmi egyház máig nem kapott választ Veres János pénzügyminiszternek írt közös levelére, amelyet még a zárszámadási törvény elfogadása előtt küldtek el.

Ebben azt kérték, hogy a miniszter magyarázza meg, milyen módszerrel számították ki a később átutalandó összeget, kiegészítő normatívaként.

Mint mondta, nyitottak a tárgyalásokra, de a jogi bizonytalanság a legrosszabb. Az egyházak nem akarják kihúzni magukat a reformok miatti megszorítások alól, de szeretnék, ha nem diszkriminatív módon, hanem tárgyalásos úton rendeznék a helyzetet.

A konferencia is támogatja azt a gondolatot, hogy a jövőre 10 éves vatikáni szerződés érvényben maradjon, azonban felül lehet azt vizsgálni, hiszen történtek törvényi változások is. Sem a katolikus egyház, sem a szentszék nem zárkózik el attól, hogy megvizsgálják a szerződés aktualitását - mondta.

Német László kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 1,3 milliárd kiesést jelent számukra, ha a parlament előtt lévő módosító javaslat szerint számolnák az egyházaknak adható jövedelemadó 1 százalékát, ugyanis áttérnek a progresszív adóalapra. Mint mondta, az egyházak jövő évi költségvetése 2 százalékkal lesz alacsonyabb az ideinél, amely a 6,8 százalékos inflációval számolva körülbelül 9 százalékkal kevesebbet kapnak reálértéken a történelmi egyházak.

Német László beszámolt arról, hogy a konferencia állandó tanácsa csütörtökön délután találkozott az MSZP elnökségének képviselőivel, köztük Szekeres Imre elnökhelyettessel.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a találkozón egyebek között a magyarországi szociális helyzettel, a szegénységgel, valamint a intolerancia és a rasszizmus megnyilvánulásaival is foglalkoztak.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Katolikus Egyház 2007-es kommunikációs programját, amely az emberi élet értékét kívánja tudatosítani. A plakátokon, hirdetéseken egy gyermek lesz látható, alatta a "Reményt és jövőt adok nektek" bibliai idézet olvasható.

Német László közölte, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a gyermek is adhat reményt is jövőt.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok