2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Keset - háromnapos konferencia a magyarországi zsidóság hétköznapjairól

2006. október 27.
A Keset célja, hogy a zsidósággal kapcsolatos pozitív élményben részesítse a konferencia látogatóit, másrészt sokszínűségével, nyitottságával és a tanulás élményével formálja és építse a zsidó közösséget.
A konferencia szervezője, a Bálint Zsidó Közösségi Ház - Közép- és Kelet-Európa egyetlen ilyen jellegű intézménye - 1994 októberében nyitotta meg kapuit. Programjai a zsidó vallás, hagyományok, történelem, kultúra gazdag tárházából merítenek. A Bálint Ház teret és lehetőséget biztosít a magyarországi zsidó közösségeknek az önkifejezésre, a nyilvánosságra, a párbeszédre.

A Keset című háromnapos konferencia (2006. november 3-5, Római-part, Holiday Beach Hotel) a szervezők szándéka szerint ennek a hitvallásnak az eddigi legvégiggondoltabb megnyilvánulása. "Olyan kérdésekre keresünk válaszokat - tájékoztatott Schön Edina koordinátor -, amelyek a magyarországi zsidóság hétköznapjait meghatározzák, amelyekkel sokan küszködnek. A Keset célja, hogy a zsidósággal kapcsolatos pozitív élményben részesítse a konferencia látogatóit, másrészt sokszínűségével, nyitottságával és a tanulás élményével formálja és építse a zsidó közösséget."

A héber keset szó szivárványt jelent. A névválasztás a programok sokszínűségére utal. Az alapötlet az angliai Nottinghamből származik, ahol negyedszázada működik sikeresen az úgynevezett Limmud konferencia: több témakörben párhuzamosan folynak előadások, beszélgetések, workshopok.

A Keset szlogenje: Dilemma - Harc - Élvezet - Önirónia. A témák: hagyomány, közösség, művészetek, és az úgynevezett aktív zóna - a lelki és testi összhangról. A Keset naponta húsz programot kínál a konferencia résztvevőinek; előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, továbbá a jelenlévők közreműködését igénylő workshopokat. Szó esik a diaszpórában honos egyéni identitástechnikákról, a zsidó meditációról, az izraeli "Krav maga" harcművészetről, kóser szexről, zsidó humorról. A zsidók és nem zsidók számára egyaránt látogatható konferencia 72 órája alatt lesz giccskiállítás, joga, lehetőség kínálkozik bekukucskálni a zsidó színház kulisszái mögé. Bárki kérdezhet a vallási hagyományokról, részt vehet meditációs gyakorlatokban, meghallgathatja többek között Gábor György vallásfilozófus, Haraszti György történész, Karády Viktor szociológus, Komoróczy Géza hebrológus, Kornis Mihály író előadását, illetve felolvashatja zsidósággal kapcsolatos írását.

A program összeállításánál külön figyelmet szenteltek a különböző generációk igényeinek; napközben a gyermekek számára játszóház működik, este pedig gyermekfelügyelet biztosítanak a szervezők. November 4-én, szombaton a konferenciához kapcsolódó Keset-koncert lesz a Gödör Klubban, ahol többek közt fellép Palya Bea, DJ Suhaid és Vázsonyi János is.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok