2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tudományos tanácskozás a jelenkori antiszemitizmusról

2006. november 7.
A jelenkori antiszemitizmusról kezdődött négynapos nemzetközi tudományos tanácskozás Budapesten hétfőn este a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) épületében. A konferencián átadták az OKM Pro Cultura Hungarica-díját, valamint a tel-avivi egyetem díját kapta Hiller István miniszter.
Bár 62 év eltelt a magyarországi deportálások óta, "ma mégis van mit kutatni az antiszemitizmussal kapcsolatban" - mondta a tel-avivi Stephen Roth Intézet és a Mazsihisz közös szervezésében tartott konferenciát megnyitva Feldmájer Péter, a hitközség elnöke.

A Hatvan év után - a konfliktus tendenciái: aggódás és kezdeményezések az erőszakkal és a gonosz képével szemben című konferencia résztvevőit a kormány nevében levélben köszöntötte Hiller István oktatási és kulturális miniszter, "nemcsak izgalmas lehetőségnek és szakmai kihívásnak, de kötelességnek is" nevezve az antiszemitizmussal kapcsolatos kutatásokat.

David Admon, Izrael magyarországi nagykövete a konferencia létjogosultságáról szólva azt mondta, "az antiszemitizmus alakot vált, de nem tűnt el".

A rendezvényen, amelyen megjelent Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Schweitzer József nyugalmazott főrabbi is, felszólalt a Stephen Roth Intézet igazgatója, Dina Porat. A jelenkori antiszemitizmus és fajgyűlölet kutatására 1991-ben létrejött kutatóintézet vezetője köszönetet mondott azoknak a szervezeteknek, amelyek anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették, hogy a világ 30-35 országából - köztük Venezuelából és Ausztráliából - érkezzenek előadók a konferenciára.

A hétfő esti megnyitón a XX. századi Magyarországon megfigyelhető nacionalizmusról, antiszemitizmusról és a politikai gyűlölködésről szóló előadásában Pók Attila, az MTA történelemtudományi intézetének igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy "a mindenkori történelmi traumák határozzák meg az antiszemitizmus mértékét". A történész a jelenkori magyarországi antiszemitizmusról mint az "Európában tapasztalható jelenség egyik részéről" beszélt.

A késő estébe nyúló rendezvényen az oktatási és kulturális tárca Pro Cultura Hungarica-díját adták át a konferencia egyik előadójának, a magyar származású Raphael Vagonak, aki 60. születésnapja alkalmából, eddigi kutatómunkája elismeréseként vehette át az elismerést. Dina Porat a tel-avivi egyetem díját adományozta Hiller Istvánnak és Feldmájer Péternek.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok