2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Véget ért a magyar baptisták világtalálkozója Debrecenben

2006. augusztus 6.
Mérföldkőnek nevezte a magyar baptisták vasárnap befejeződött debreceni világtalálkozóját Mészáros Kálmán a Magyar Baptisták Világszövetségének a találkozón leköszönt soros elnöke vasárnap az eseményt követő sajtótájékoztatón.

Közlése szerint még soha nem voltak együtt annyian, mint Debrecenben, így a találkozó megmutatta: "határon átívelnek a szeretet kapcsai".

Papp János, a találkozó főszervezője közölte: 15 országból több mint 6.400-an vettek részt a világtalálkozón, s további 800 fiatal jött össze a találkozót megelőző ifjúsági táborban.

Herjeczki Géza, a detroiti magyar baptista gyülekezet lelkipásztora, aki a debreceni találkozón vette át Mészáros Kálmántól a Magyar Baptisták Világszövetségének soros elnöki tisztét, arról beszélt, hogy a szeretet legyőzi a határokat.

David Coffey, a 100 milliós tagságot számláló Baptista Világszövetség brit elnöke elismeréssel szólt a magyar baptistáknak a segélyszervezetekben kifejtett tevékenységéről.

Elmondta: az irgalmassági és a humanitárius segítségnyújtási tevékenységből a baptisták kiveszik a részüket szerte a világban, s ebben kulcsfontosságú szerepük van a magyar baptistáknak.

David Coffey végezetül a vallásszabadság fontosságáról beszélt, mondván, hogy a tolerancia az ember ajándéka, míg a szabadság Istené. A legfőbb kihívás szerinte: hogyan tudjuk bátorítani az embereket, hogy békében éljenek egymással és fogadják el mások vallását.

A magyar baptisták harmadik világtalálkozója nyilatkozatot fogadott el, amelyben kifejti: "... Isten teremtő hatalma nyomán magyar népünk összetartozik, éljen bár az anyaországban, vagy az igazságtalan trianoni döntés nyomán elcsatolt területeken vagy más messzi földrészen".

"Felemeljük szavunkat minden olyan politikai megkülönböztetés, üldöztetés ellen, amely nemzetünkhöz tartozókat bármilyen formában is jogai gyakorlásában sértené vagy akadályozná. Különösképpen bízunk abban, hogy az egyre kiteljesedő Európai Unió ernyője segítségül lehet a nemzetiségi indíttatású szembenállások megszüntetéséhez, különös tekintettel a Vajdaságban és Szlovákiában napjainkban uralkodó helyzetre" - olvasható a nyilatkozatban.

A magyar baptisták reménységgel tekintenek arra a folyamatra, "amely által az összmagyarság felzárkózik az európai népek közösségéhez".

Vallják, hogy "európai kultúránknak alapjai a keresztyénségben gyökereznek, annak ellenére, hogy azt az Európai Unió alkotmányában nem rögzítették".

A debreceni baptista világtalálkozó résztvevői nem határoztak a 6-8 év múlva sorra kerülő negyedik világtalálkozó helyszínéről, de az MTI érdeklődésére Mészáros Kálmán elképzelhetőnek nevezte, hogy azt Kárpátalján,vagy Erdélyben rendezik meg.

Az sem kizárt, hogy a jövőben regionális baptista találkozókat is tartanak - tette hozzá.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok