2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Meggyújtották az utolsó mécsest hanuka ünnepén

2007. december 12.
Az utolsó mécsest is meggyújtotta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára hanuka ünnepén Budapesten kedden az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Chabad Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület által rendezett ünnepségen, ezzel jelezve az ünnep végét.
került a szertartás középpontjába a tolerancia és a kirekesztés elítélése mellett. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben üdvözölte a hanukát ünneplőket. Megjegyezte, hogy a rendszerváltás óta a zsidó kultúra reneszánszát éli Magyarországon, és egyre többen vállalják zsidó identitásukat. Üzenetében utalt arra, hogy a Makkabeus zsidó felkelés görög elnyomók elleni sikere - amelyre visszavezethető a hanuka ünnepe - nélkül ma valószínűleg nem létezne zsidó-keresztény kultúra.
Az ünnepségen Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a parlamentben zajló egészségbiztosítási vitáról beszélt, melynek kapcsán reményének adott hangot, hogy a módosított törvény eredményeként a társadalom minden tagja egyenlő eséllyel indul majd az egészségügyi ellátásban.

Arató Gergely szólt arról, hogy az oktatási tárca célja a tanulmányi szabadság megteremtése. Szó esett arról is, hogy az oktatáshoz a zsidóság ragaszkodott a görög uralom alatt is, amikor a gyerekek játékba rejtett betűkön keresztül tanultak meg írni-olvasni, és titokban tanulmányozták a Tórát.

A hanuka nyolc napján az utolsó napon kívül a mécseseket Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Steiner Pál, a fővárosi közgyűlés szocialista frakcióvezetője, Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakcióvezetője és Eran El-Bar, a Szochnut elnöke gyújtotta meg.

Hanuka ünnepe annak az időszaknak állít emléket, amikor a görög uralom a zsidó népet a vallása miatt üldözte. Miután a zsidók leverték az elnyomó hatalmat és szentélyüket megtisztították, újra felszentelték a jeruzsálemi templomot. A mécseseket meggyújtották. Ezt isteni csoda övezte: a rendelkezésre álló egy napi olaj nyolc napig égett.

A nyolc ágú hanukkián naponta egy-egy gyertyával többet gyújtanak meg. A lángok az emberek közötti megbékélést és szeretetet jelképezik és a szabad vallásgyakorlatot is szimbolizálják. A hanuka időszaka alatt sem böjtölni sem gyászolni nem szabad, ilyenkor a család tagjai megajándékozzák egymást, és közös játékkal töltik az idejüket; a legkedveltebb játék a trendedli nevű pörgettyű, amelynek négy oldalán négy héber betű található.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok