2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csepregi András: a közművelődés közkinccsé tette a kiváltságosok kultúráját

2008. április 21.
A közművelődés közkinccsé tette azokat a kulturális értékeket, javakat, amelyeket korábban kizárólag a kiváltságosok élvezhettek - hangsúlyozta Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője hétfőn Budapesten egy konferencián.
Az OKM, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és az Egyházi Közművelődési Egyesület közös konferenciáján Csepregi András titkárságvezető megjegyezte: a közművelődési programok során "a hitéletben korábban nem ismert, szokatlan kulturális formák is megjelenhetnek", és kiemelhetik a kereszténység üzenetét a megszokott keretek közül.

Erre példaként az utóbbi évtizedek ifjúsági zenekultúráját hozta fel, amelynek során a fiatalok keresztény szövegeket énekelnek a máshonnan már jól ismert dallamokra.

Az egyházak és a közművelődés című, immár hetedik alkalommal megrendezett konferencián Szurmainé Silkó Mária, az OKM közművelődési főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházak több évszázadra visszatekintő közművelődési szerepe "nemcsak abban nyilvánul meg, hogy közösséget teremtenek, hanem a szó igazi értelmében a mindennapi életünkhöz adnak fogódzót, útmutatót és segítséget".

Kitért arra is, hogy "a települések és az egyházak oldaláról az együttműködés tetten érhető" a közművelődés területén. Ezzel kapcsolatban megemlítette a szegedi, a szolnoki és a székesfehérvári művelődési házakat, ahol az egyházi fenntartású intézményekben rendszeresen szerveznek közérdekű programokat.

Márkus Mihály, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Egyházkerületének püspöke a konferencián iskoláikról elmondta: ahhoz képest, hogy 1948-ban 1.100 volt, a mostani 130 "nem is olyan sok", noha a rendszerváltás előtt mindössze egyetlen közoktatási intézményük és két lelkészképző főiskolájuk volt.

A közállapotokat jellemezve megjegyezte: "nem biztos, hogy elmúlt az egyházak közművelődési szerepe iránti óvatosság" a társadalom részéről. Másik problémaként a falvak elnéptelenedését hozta fel, amelynek során iskolák szűnnek meg.

Az egyházi iskolákról szólva kifejtette, hogy itt nem csak oktatás, hanem lelkigondozás is zajlik, ahol olyan fogalmakat is megtanítanak, mint például a szolidaritás, amelyek az iskolai tantervekben nem szerepelnek. Kiemelte, hogy a modern korban az ismeretátadás lett a hangsúlyos, a kultikus tartalom pedig háttérbe szorult, ugyanakkor véleménye szerint a kettő nem választható el egymástól.

Beszélt arról is, hogy a közművelődési hasznosítású "épületrendszerrel jól állnak", amit a reformátusok ki is használnak, mert erre vonatkozóan él az igény az egyházközségekben. Kezdeményezéseik között említette az úgynevezett vallási estéket, melynek keretében meghívott előadóktól ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.

Szebik Imre, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke előadásában a Biblia éve kapcsán kijelentette, hogy a Szentírás ismerete, de terjesztése is hozzátartozik a közművelődéshez, emiatt "a hit soha nem volt magánügy, és soha nem is lesz".

A nyugalmazott evangélikus püspök a reformáció jótékony közművelődési hatásáról is beszélt, amikor utalt arra, hogy a középkorban segített az analfabetizmus felszámolásában, és megtanította a gyerekeket az iskolákban az önálló gondolkodásra. Összegzésként megállapította, hogy "az egyház a társadalom javára dolgozik".

Beer Miklós váci megyéspüspök az elődök utókorra hagyott ajándékának nevezte a közgyűjteményeket, amelyek a kultúra ápolásához hozzájárulnak. Megemlítette, hogy a valóság transzcendens részére is nagy szüksége van az embereknek, amely körbe az egyházi épületek is beletartoznak, amelyek így maguk is a közművelődés hordozói.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok