2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A közoktatási törvény tervezett módosítása nem sérti az egyházi iskolák jogait

2008. május 29.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium célja az esélyegyenlőség érvényesülésének előmozdítása a közoktatásban. Az Oktatási Hivatal jogosítványai kibővülnek annak érdekében, hogy megnyíljon a lehetőség az állami beavatkozáshoz, ha valamely településen az önkormányzat nem gondoskodik a gyermekek óvodai, illetőleg általános iskolai ellátásáról. Az Oktatási Hivatal arra kap felhatalmazást, hogy kijelölje azt az óvodát, illetve azt az általános iskolát, amely nem tagadhatja meg a gyermek, illetve a tanuló felvételét. A hivatal nem csak önkormányzati óvodát, iskolát jelölheti ki, hanem olyan intézményt is, amelynek fenntartója nem helyi önkormányzat, azonban feladatai ellátásához az önkormányzattól támogatást kap. Az ellátatlan gyermekek neveléséhez és oktatásához szükséges feltételek megteremtésében tehát azoknak az intézményeknek kell részt venniük, amelyeknek a minden fenntartót megillető normatív támogatáson túl többlettámogatást biztosít valamilyen formában az önkormányzat.

Nem alkalmazhatók ezek a rendelkezések abban az esetben, ha az óvoda illetve az iskola olyan épületben működik, amelynek az egyház részére történő visszaadása a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény előírásai szerint történt (az egyházi iskolák jelentős többsége pedig ilyen épületben működik).

Az Oktatási Hivatal csak olyan egyházi fenntartásban lévő óvodát vagy iskolát jelölhet ki az említett feladatok végrehajtására, amelyik az érintett önkormányzattal kötött megállapodás, és nem az előzőekben említett törvény előírásai alapján került egyházi fenntartásba. Az egyházi iskolák a tanulók felvételének előfeltételeként, ahogy eddig, úgy ezután is megkívánhatják a valamely felekezethez való tartozást. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium álláspontja szerint sem az országos beiskolázás gyakorlatával élő egyházi középiskolák, sem a helyben gyakran többféle felekezetű diákot is fogadó általános iskolák és óvodák nem kerülnek szembe hitbeli értékeikkel, ha szuverén döntésük alapján részt kívánnak venni az ország sok területén élő, és sokféle felekezethez tartozó halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelésében is.

Csepregi András
Egyházi Kapcsolatok Titkársága
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok