2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OKM: Több mint duplájára nőtt az egyházi ingatlanjáradék tíz év alatt

2008. január 16.
Több mint duplájára nőtt 2007 végére az állam által az egyházaknak folyósított ingatlanjáradék tíz év alatt, amely így az összes egyházat illetően mintegy 8,7 milliárd forintot tesz ki - közölte Fedor Tibor, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Egyházi Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője az MTI-vel.
Ez annak köszönhető, hogy az állam valorizálja - követve az inflációt - az egyházaknak járó ingatlanjáradék összegét. Mint ismeretes, az egyházaknak 1998. június 30-ig kellett eldönteniük, mely egykori ingatlanjaik után kérnek járadékot, és melyeket igénylik vissza természetben.

A Magyar Katolikus Egyház például összesen 42 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le az állam javára örökjáradék fejében az 1997-es vatikáni szerződés értelmében. Ennek megfelelően 1998-ban 1 milliárd 890 millió forintot kaptak azoknak az ingatlanoknak az ellentételezéseként, amelyeket nem igényeltek vissza az államtól, viszont 2007-ben már ugyanilyen jogcímen 4 milliárd 112 millió forintot kaptak. A többi egyház ingatlanjáradéka is hasonló mértékben növekedett - közölte.

Elmondta, hogy az egyházak ezt a juttatást amíg léteznek, megkapják, és azt szabadon használhatják fel hitéleti, közösségi tevékenységük segítésére.

A kormány 8 milliárd 710 millió forintot szánt tavaly örökjáradékra. Fedor Tibor közlése szerint az egyházak az 1948 után államosított és járadékalapba helyezett ingatlanjaik értékének 5 százalékát kapják meg minden évben, tehát húsz év alatt azon ingatlanok után, amelyekről lemondtak, megkapják a teljes összeget, valorizáltan.

Az ingatlanjáradék úgy is megközelíthető, hogy húsz év elteltével már ingatlanjaik értékén felül kapják meg az egyházak a pénzüket, amelyet működési célokra használhatnak - tette hozzá.

Az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője említést tett azokról az ingatlanokról, amelyekről nem mondtak le az egyházak örökjáradék fejében. Ezekről konkrét éves ütemterv alapján folyamatosan zajlanak az egyeztetések az önkormányzatok és az egyházak között, a törvény értelmében 2011-ig. Jelenleg 195 épület sorsáról nincs döntés.

A kártalanítás mindig annak a félnek jár, amelyik lemond az ingatlanról a másik javára. Ennek anyagi fedezetére az OKM külön kerettel rendelkezik, amely 2007-ben 1 milliárd 122 millió forintot tett ki. Ez az összeg 2007-ben része volt az állam korábbi kötelezettségvállalásaiból fakadó, egyházaknak tavaly folyósított 8,8 milliárd forintnak. Így összesen - a 8,7 milliárdos örökjáradékot beleszámítva - 17,5 milliárd forintot szánt a kormányzat az ingatlanrendezési programra - mutatott rá Fedor Tibor.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok