2024. március 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: az egyházakkal a kormányzat folyamatosan egyeztet

2009. szeptember 23.
Folyamatosan egyeztet az egyházakkal a kormányzat, ez történt kedden a déli órákban is, amikor a jövő évi költségvetésnek a történelmi egyházakra vonatkozó részét tárgyalták meg, és erre kerül sor a jövő hét elején, amikor Bajnai Gordon miniszterelnökkel találkoznak az egyházak vezetői - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
A keddi találkozó időpontját két hete egyeztették a tárca és a történelmi egyházak vezetői, a következő két hétben pedig a 2008-as zárszámadással és az egyházi közintézmények kiegészítő normatívájával kapcsolatban szakértői szintű tárgyalásokat tartanak. Két hét múlva újabb tárgyalás lesz a miniszter és az egyházak vezetői között. A párbeszéd és az egyeztetés a két fél között tehát folyamatos - hangsúlyozta.
 
Hiller István rámutatott: a gazdasági válság miatt "a költségvetés gyakorlatilag minden területen legalább tízszázalékos csökkenést irányoz elő". Az egyházak állami támogatása ugyanakkor valamivel kisebb mértékben, kilenc százalék körüli arányban mérséklődik. Az egyházak a társadalom részei, "következésképpen mindaz, ami egy szűkösebb költségvetésből a többieket érinti, az egyházakat is érinti" - folytatta.
 
A tárca vezetője elmondta: két hete felajánlotta az egyházaknak, hogy saját belátásuk szerint oszthatják fel az államtól kapott pénzt. Ennek során a különböző költségvetési rovatok között szabadon mozgathatták volna forrásaikat, ám ezzel a lehetőséggel az egyházak nem kívántak élni. A javaslatról egyébként írásos tájékoztatást adtak az egyházaknak és a parlamenti képviselőknek - tette hozzá.
 
Mivel a költségvetési főszámokat illetően két hete folytatott tárgyalást velük, és tíz napja adta be a kormány a parlamentnek a jövő évi költségvetésre vonatkozó tervezetet, az egyházakra vonatkozó részt az egyházak előbb ismerték, mint a parlamenti képviselők - jegyezte meg.
 
Hiller István kiemelte: ő továbbra is az egyházak rendelkezésére áll. Ha az egyes egyházak sajátos kérdéseiről van szó, akkor is, de akár abban a formában is, amelyben most folynak a tárgyalások, azaz egy körben a történelmi egyházak vezetőivel, egy másik körben pedig a további intézményfenntartó egyházak képviselőivel találkozik.
 
Kérdésre válaszolva kifejtette: az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának kedd délelőtti ülésén Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára képviselte a tárcát a parlamenti kapcsolattartás kialakult rendszere alapján. Mint mondta, a miniszter feladata, hogy a tárcához tartozó három parlamenti bizottságnak év végén beszámoljon, ami tarthat három, de akár tizenegy óráig is. Az idén is elmegy ennek a három bizottságnak az év végi tárgyalására, ahol időkorlát nélkül számol majd be - tette hozzá.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok