2024. március 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Konferencia a vallási diszkrimináció ellen - az esélyegyenlőség megteremtéséért

2010. május 21.
A lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény húsz éves évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi konferencián áttekintik a hazai és más országok vallásszabadságával, esélyegyenlőség megteremtésével kapcsolatos szabályozását, gyakorlatát.
2010-ben húsz éves lett a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény. Az évforduló alkalmat ad az állam és az egyházak kapcsolatának, a lelkiismereti és vallásszabadság alkotmányos alapjoga érvényesülésének komplex módon történő áttekintésére, melynek lényeges eleme a vallási alapon történő diszkrimináció tilalma, valamint az esélyegyenlőség megteremtésének kötelezettsége, a vallásközi párbeszéd elmélyítése. A vallási sokszínűség előmozdítása és a megkülönböztetések leküzdése, továbbá az egyházak közötti párbeszéd előmozdítása érdekében szakmai konferenciákra és az állampolgárok tájékoztatása érdekében ismeretterjesztő kiadványok publikálására van szükség. Ezért célunk olyan nemzetközi konferencia rendezése, mely a hazai viszonyok bemutatásán túlmenően más országok vallásszabadságával, az esélyegyenlőség megteremtésével kapcsolatos szabályozásának és gyakorlatának megismerését, komparatív elemzését tűzi ki célul.
 
A konferencia "A vallási diszkrimináció ellen - az esélyegyenlőség megteremtéséért" - A vallási alapon történő diszkrimináció tilalma, valamint az esélyegyenlőség megteremtésének kötelezettsége címmel 2010. június 1-2. között a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központ Dísztermében (1014, Budapest, Országház utca 28.) kerül megrendezésre.
 
Részvételi szándékát jelezze Pezenhoffer Ibolya számára a következő elérhetőségeken:
Tel: 795-4578
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok