2024. március 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vallás és értékek Közép-Kelet-Európában

2009. november 16.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének rendezvényén tíz ország kutatóintézetei elemezték a vallásossággal összefüggő legfontosabb folyamatokat és értékváltozásokat.
A találkozó az Európai Unió által támogatott REVACERN (Religions And Values: Central And Eastern European Research Network) nemzetközi hálózati munka kétnapos zárókonferenciája. A hálózatban a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi tanszékének vezetésével 10 ország (Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) vallással kapcsolatos kutatásokat végző intézményei tárják fel és elemzik a vallásossággal összefüggő legfontosabb folyamatokat és értékváltozásokat.
 
A konferencia célja: párbeszédet kezdeményezni a REVACERN szakértői, a politikusok és a szakpolitikai döntéshozók között, amelyek eredményeként szakpolitikai irányelveket fogalmaznak meg Közép- és Kelet-Európára vagy akár az Európai Unió más régióira vonatkozóan is.
 
A kormányzatnak ki kell kérnie az egyházak véleményét a közérdekű témákban, így foglalhatják el méltó helyüket a társadalomban - mondta Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának elnöke.Angol nyelvű előadásában rámutatott: oda kell figyelni arra, amit az egyházak mondanak, ennek a keretét pedig a kormányzatnak kell megteremteni. Ugyanakkor a hatalomnak nem szabad beleszólnia az egyházak belső életébe - folytatta.Balog Zoltán közölte: a kommunizmus alatt az egyházak "gettóban voltak", a rendszerváltás után pedig sikerült visszatérniük a közszolgálatba, így a szociális szférába és az oktatásba is. Arra is szükség van azonban, hogy ezekkel a témákkal, illetve a gazdaság és a kultúra más területeivel kapcsolatban is elmondják a vallási szervezetek a véleményüket - tette hozzá. Az egyházak visszatérése a közéletbe azonban még most is folyamatban van, s egyelőre csak azt lehet elmondani, hogy ez "sikerült is, meg nem is". Még több lépésre van szükség ahhoz, hogy az egyházak a közszolgáltatásban az őket megillető helyre kerüljenek - hangsúlyozta.
 
Paul M. Zulehner, a Bécsi Egyetem tanára előadásában elmondta: Közép- és Kelet Európa vallási térképe rendkívül sokszínű, Lengyelország és Horvátország pedig "gyógyíthatatlanul vallásos". Csehország és az egykori keletnémet területek épp ellenkezőleg, jóformán ateisták, Magyarország pedig valahol a két állapot között helyezkedik el.
 
A professzor szólt a vallás és a szolidaritás kapcsolatáról is, melynek során megállapította: az osztrák lakosság mindössze 23 százaléka adna vagyonából a rászorulóknak. Közülük vannak olyanok, akik kifejezetten szűk családi körben élik meg a szolidaritást, családtagjaikkal szemben segítőkészek, másoknak viszont nem hajlandók adni.
 
Regina Polak, a Bécsi Egyetem tanára előadásában kitért arra, hogy Ausztriában a társadalom mintegy 60 százaléka idegengyűlölő, amit tragikusnak nevezett. Véleménye szerint azonban az emberek közötti mindenféle különbség lehetőség az egymástól való tanulásra, még az ellenségünktől is lehet tanulni. Minden kultúrának vannak értékei, amit átadhat a másiknak, az alapvető emberi értékek viszont nem csak a kereszténység alapjain nyugszanak - fejtette ki véleményét.
 
A nemzetközi rendezvényen előadást tartott még többek között Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára és Tomka Miklós, a Semmelweis Egyetem professzora.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok