2024. március 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A vallási antidiszkrimináció jogi szabályozásáról szóló könyvet mutattak be

2010. március 10.
A vallási antidiszkrimináció jogi szabályozásáról szóló könyvet Csepregi András, az OKM egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője mutatta be az Oktatási és Kulturális Minisztériumban.
A vallási sokféleség és a vallási antidiszkrimináció jogi szabályozása a magyarországi és a határon túli vallási közösségek tapasztalatainak és teológiájának tükrében című könyvet az OKM adta ki.
 
Csepregi András, az OKM egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője sajtótájékoztatón elmondta: a kötetben helyet kapott a tavalyi, hasonló című kétnapos konferencia valamennyi előadásának teljes szövege. A titkárságvezető rámutatott: a XXI. század Magyarországán beszélni kell az emberről, mint vallásos lényről. A konferencián kerekasztal-beszélgetés témája volt - folytatta -, hogy a határon túli magyarok hogyan élték meg húsz éven keresztül a közösségi vallási létet, valamint felvetődött az a kérdés, hogy van-e Magyarországon vallási diszkrimináció. Ezek a témák szintén benne foglaltatnak az ötszáz példányban kiadott könyvben - hívta fel a figyelmet.
 
A hétfőn elhunyt Raj Tamásra emlékezve Csepregi András felolvasott egy részletet a főrabbi tavalyi előadásából, amely szintén megtalálható a könyvben. Ebben a főrabbi többek között megállapította: "Ha manapság egyesek megkülönböztetik a 'magunkfajtát' és a 'magukfajtát', valójában a pogány gondolkodáshoz térnek vissza."
 
Csepregi András annak a véleményének is hangot adott, hogy az egyes vallások közötti konfliktusokat az ehhez a konferenciához és könyvhöz hasonló eszmecserékkel, megbeszélésekkel oldani lehet.
 
A kötet egyik társszerzője, Máté-Tóth András vallásszociológus a sajtótájékoztatón arra világított rá, hogy a különböző vallások csak úgy élhetnek békésen egymás mellett, ha toleránsan viszonyulnak más vallásokhoz.
 
Meglátása szerint társadalmi konszenzus van kialakulóban az utóbbi időben, hogy a vallás legyen magánügy. Ezzel szemben azt az adatot is megosztotta az érdeklődőkkel, hogy a társadalom több mint 80 százaléka támogatja: az egyházak vállaljanak aktív szerepet a szociális és oktatási szférában.
 
A kötet szerzői között szerepel mások mellett Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke, Csepregi András, Köbel Szilvia alkotmányjogász, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, Raj Tamás, Tamás Pál szociológus és Vankó Zsuzsa, a Sola Scriptura Teológiai Főiskola rektora.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok