2024. március 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vallási konferencia

2009. május 13.
A vallások közötti párbeszéd és tapasztalatcsere a demokráciát erősíti, a dialógus során ugyanis színesen és árnyaltan jelenhetnek meg az emberek és közösségeik - mondta Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője szerdán Budapesten.
A vallási sokféleség és a vallási antidiszkrimináció jogi szabályozása című, az OKM egyházi kapcsolatok titkársága által szervezett, szerdán kezdődött kétnapos konferencián Csepregi András rámutatott: a vallási tapasztalatcsere eredményeként "a demokrácia is sokkal valószerűbben, átélhetőbben, konkrétabban mutathatja meg magát", és megvalósulhat "az együttélés művészete".

A titkárságvezető kifejezésre juttatta, hogy a vallás mindenütt jelen van a társadalmi nyilvánosságban, hiszen "a vallás az emberi lét alapvető formája: aki megfeledkezik a vallásról, elveszíti az életet". A vallás erőteljes jelenléte ugyanakkor egymásnak ellentmondó következményekkel is járhat, mert egyrészt gazdagíthatja az életet, de "pusztító feszültségekhez, háborúkhoz is vezethet" - tette hozzá.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Szólt arról is, hogy a 2007-ben indult Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év programjának szellemében működő Progress Nemzeti Antidiszkriminációs Munkacsoport ülésén döntöttek arról: a vallási, hitbeli meggyőződésre vonatkozó diszkriminációval szembeni küzdelem témáját éppen a vallási sokszínűség, sokféleség tudatosítása és az erre reflektáló párbeszéd felől kell megközelíteni.

Beszédében cáfolta, hogy "a vallási szempontoknak a társadalmi nyilvánosságban történő erősödő megjelenése veszélyeztetné a társadalmi békét", és erre hivatkozva vissza kellene szorítani a vallási nyelvet, szempontokat, tematikát. A vallás ugyanis "történeti folyamat és kulturális jelenség", valamint "egyéni és személyes tapasztalat", amely képes a tanulásra és a változásra - mondta.

Az a keresztény például, aki közel jut annak megértéséhez, hogy mit jelent a holokauszt után zsidónak lenni, újragondolhatja a keresztény tanításban szinte kezdettől fogva jelentkező antijudaizmust, és ráébredhet, hogy az Jézus szándékával szemben alakult ki. Ugyanígy, az a katolikus, aki találkozott az egyházán kívüli tiszta keresztény hittel, kétszer is meggondolja, hogy valakit eretneknek nevezzen - fogalmazott.

Csepregi András arra is felhívta a figyelmet, hogy a vallási tradíciók olyan érvelésekkel vannak átszőve, amelyek "képesek lehetnek újraéleszteni az egykori konfliktust", és éppen ennek elkerülése érdekében van szükség a vallások közötti párbeszédre.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok