2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Az Európai Unió és a hátrányos megkülönböztetés felszámolása": a Bizottság pályázatot hirdet az EU fiataljai számára

2007. szeptember 3.
"Az Európai Unió és a hátrányos megkülönböztetés felszámolása": ez a címe a július 30-án, a "Mindenki számára biztosítandó esélyegyenlőség" európai éve középpontjában álló pályázatnak, amelyet Franco Frattini, a jogérvényesülésért, a szabadságért és a biztonságért felelős európai biztos hirdetett meg. A 12-18 éves európai gyermekeket és serdülőket arra kérik, hogy készítsenek plakátokat az EU-n belüli hátrányos megkülönböztetés felszámolása témájában. A pályázat célja, hogy felhívja az európai ifjúság figyelmét az EU e téren folytatott tevékenységeire.

"Az Unió és tagállamai közös célkitűzése a hátrányos megkülönböztetés megszüntetése, egyenlő bánásmód és esélyek biztosítása az Európai Unió polgárai és lakosai - különösen a legfiatalabbak - számára. Ha NEMET MONDUNK A HÁTRÁNYOS MEGKÜLÖNBÖZTETÉSRE, azzal Európa egyik alapvető értékét erősítjük meg - és ezt a harcot nap mint nap meg kell vívnunk" - jelentette ki Frattini alelnök, majd hozzátette: "éppen ezért javaslom a fiataloknak, hogy miközben az Európai Unió 50. születésnapját ünnepli, a pályázat keretében, fogjanak össze és gondolkodjanak együtt a hátrányos megkülönböztetés felszámolásának témakörében, s ezáltal jobban felkészülnek ezen elv védelmére és érvényesítésére".

A pályázaton részt venni kívánó fiataloknak plakátot kell készíteniük, amely a megkülönböztetés-mentesség Európai Unióban élő eszméjét ábrázolja. A résztvevők az életkoruknak megfelelő kategóriában indulhatnak (12-14 év és 15-18 év), és legalább négy főből álló csapatot kell alkotniuk.

A pályaműveket először nemzeti szinten válogatják, majd az életkori kategóriáknak megfelelő három első helyezettet meghívják a november 20-án a gyermekjogok nemzetközi napján az egyes országokban megrendezésre kerülő díjátadásra.

Európai szinten a nemzeti díjazottak nyertes művei újabb válogatáson vesznek részt, és minden egyes életkori kategória három-három győztes csapatának december 15. és 17. között Brüsszelben lehetőséget kap a főváros és az európai intézmények felfedezésére, valamint egy találkozóra Frattini alenökkel az elnöklete alatt megrendezendő európai díjátadáson.

A legjobb plakátokat elhelyezik a Bizottság tagállamokban működő képviseleteinek honlapján, közzéteszik az EUROPA szerveren, valamint felhasználhatják a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem jövőbeli európai kampányaiban is.

Ez a kezdeményezés annál is inkább aktuális, mivel az Európai Bizottság - mint fentebb is említettük - 2007-et a "Mindenki számára biztosítandó esélyegyenlőség" európai évének nyilvánította. Emellett illeszkedik a Bizottság hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemmel kapcsolatos politikájába és kapcsolódik ahhoz a szándékához, hogy ezt az elvet valamennyi belső és külső politikájába beépítse.

Bővebb információ a www.euroifjusag.eu oldalon áll rendelkezésre, amely hozzáférést nyújt a pályázat honlapjához.

Az új pályázat a gyermekek jogairól szóló 2006-os első pályázat folytatása. "Hirdesd a jogaidat!" - ez a mottó Unió-szerte 2237 csapatot indított arra, hogy plakátot készítsen a gyermekek jogairól.

A legjobb munkák, amelyeket egyébként szintén felhasználhatnak a gyermekek jogainak előmozdításával kapcsolatos jövőbeli európai kampányok során, a következő internetes honlapon tekinthetők meg:

IP/07/1190

Brüsszel, 2007. július 30.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok