2024. február 29.

A 2011. évi felsőoktatási felvételi eljárások

A 2011. évi első felvételi eljárásra, a keresztféléves képzésekre októberben megjelent a felvételi tájékoztató, beérkeztek a jelentkezések. A 2011 szeptemberében induló képzésekre vonatkozó felvételi tájékoztatók a jogszabályi előírások alapján, a mai napon megjelentek, papír alapon és az interneten is elérhetők.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Képzési és kimeneti követelmények

Alapképzési és hitéleti szakok képzési és kimeneti követelményei az angol nyelvű szak és szakképzettségek megjelöléseivel.
A dokumentum letölthető PDF-formátumban.
 
Mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményei (új mesterképzési szak: dokumentumfilm-rendező művész).
A dokumentum letölthető PDF-formátumban.
 
A tanári szakképzettségek képzési és kimeneti követelményei az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményéről szóló 15/2006. (IV. 3.) OM rendelet 2010. május 14-i módosításai után.
A dokumentum letölthető PDF-formátumban.
 
A Magyar Rektori Konferencia Pedagógusképzési Bizottságának állásfoglalása "A BSc-MSc rendszerű tanulmányok első három évének tapasztalatai a műszaki és természettudományi felsőoktatásban" című dokumentumról.
A dokumentum letölthető PDF-formátumban.
 
A Nemzeti Bologna Bizottság Pedagógusképzési Albizottságának állásfoglalása a bologna-rendszerű természettudományos tanárképzést érintő észrevételekről.
A dokumentum letölthető PDF-formátumban.
 
 
2011. január 5.

Átadták az idei Kármán Tódor-díjat

A Kármán Tódor-díjat 2010. december 22-én tizedik alkalommal adták át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban.
2010. december 22.

A minőség javítása közös érdek

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága három alkalommal folytatott egyeztetető tárgyalást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának delegációjával az új felsőoktatási törvény koncepciójáról.
2010. december 15.

Az alapelvekben nincs vita a rektorokkal

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) 12 oldalas véleményt juttatott el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának az új felsőoktatási törvény koncepciójáról.
2010. december 11.

A HÖOK-kal egyeztetett az Oktatásért Felelős Államtitkárság

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága – immáron harmadik alkalommal – egyeztető tárgyalást folytatott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának delegációjával az új felsőoktatási törvény koncepciójáról.
2010. december 9.

A felsőoktatási törvény koncepciójáról egyeztettek

A felsőoktatási törvény koncepciójáról múlt héten kezdett egyeztetést folytatta ma Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Dux László felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár és Pokorni Zoltán az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának elnöke.
2010. november 22.

Pokorni Zoltánnal egyeztetett a szaktárca

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban ma reggel 8 órai kezdettel másfél órás egyeztetést folytatott Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Dr. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, másfelől Pokorni Zoltán, az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának elnöke, valamint munkatársai: Sió László és Béres István. Az egyeztetés tárgyát a bizottsági elnök által a sajtóban kezdeményezett felsőoktatási törvénytervezettel kapcsolatos vita képezte.
2010. november 15.

Párbeszéd a rektorokkal

A Magyar Rektori Konferencia mondott elsőként véleményt a szaktárca néhány nappal ezelőtt bemutatott új felsőoktatási törvény koncepciótervezetéről. A november 9-én megtartott fórum támogathatónak nevezte a tervezetet, a bolognai rendszer legnagyobb veszteseként emlegetett pedagógusképzés átalakítását pedig a felsőoktatás legtekintélyesebb grémiuma egyhangúlag üdvözölte.
2010. november 12.

Elhunyt Jakabné Zórándi Mária, a Táncművészeti Főiskola rektora

A Magyar Táncművészeti Főiskola mély fájdalommal tudatja, hogy Dr. Jakabné Dr. Zórándi Mária egyetemi tanár, a főiskola rektora, Harangozó-díjas táncművész, 2010. november 7-én elhunyt. Dr. Jakabné Dr. Zórándi Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
2010. november 8.

Az új felsőoktatási törvény tervezetének vitaanyaga

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága konzultációt kezdeményez az új felsőoktatási törvény koncepciójáról. A tervezetet az államtitkárság vitaanyagnak szánja, melyhez december 10-ig a felsooktatas@nefmi.gov.hu e-mail címre várja az észrevételeket, javaslatokat.
2010. november 4.

A felsőoktatás a nemzeti fejlődés szolgálatában

2010. november 3-án délelőtt Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatón ismertette az új felsőoktatási törvény koncepciójának főbb alapelemeit.
2010. november 3.

Dr. Pálinkás József: Tehetségeinket veszni hagyni a legnagyobb pazarlás

A hazai felsőoktatás legfontosabb szereplőinek részvételével, „TDK – Felsőoktatás – Minőség” címmel szervez konferenciát az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 2010. november 4-5-én, Kecskeméten.
2010. november 2.

Kedves Egyetemisták, Főiskolások!

A NEFMI Oktatásért Felelős Államtitkársága november 3-tól az interneten konzultációt indít az új felsősoktatási törvény vitairatáról. Az oktatásért felelős államtitkár november 3-ig mindazok türelmét kéri, akik a munkaanyag egy-egy részletét megismerve máris egyeztetést sürgetnek.
2010. október 28.

November 3-tól nyilvános a Felsőoktatási törvény koncepciójának tervezete

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság az utolsó simításokat végzi az új Felsőoktatási törvény koncepcióján, amelyet november 3-i sajtótájékoztatóján tár a nyilvánosság elé.
2010. október 25.

Nemzedékek kapcsolata Európában

Mozgásban az ifjúság (Millenáris, 2010. október 8-9.)
Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár előadóként vesz részt 2010. október 8-án a Millenáris Teátrumban az Európai Unió „Youth on the Move - Mozgásban az Ifjúság” című kampánynyitó rendezvényén.
2010. október 8.

Vitairat a közoktatási és felsőoktatási törvényről

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatási Államtitkárságának vitairata, melyben cáfolja, hogy a szeptember 7-én több hazai internetes portálon autentikusként közzétett tervezet a kidolgozás alatt álló új közoktatási és felsőoktatási törvény javaslata vagy annak kivonata lenne.
2010. szeptember 8.

A Debreceni Egyetemen is megnyitották a 2010/2011-es tanévet

A Debreceni Egyetemen is megnyitották a 2010/2011-es tanévet
A Debreceni Egyetemen (DE) tanévnyitó ünnepségén szeptember 5-én beszédet mondott Dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője.
2010. szeptember 6.

"Nyitott elme és szív kell" - Réthelyi Miklós miniszter úr üzenete a Semmelweis Egyetem tanévnyitóján

Fotó: Semmelweis Orvostudományi Egyetem
A hivatás, az erkölcs és a szakmai tisztesség voltak a hívószavak a Semmelweis Egyetem 241. tanévnyitó ünnepségén, szeptember 5-én, vasárnap délelőtt a Kongresszusi Központban. Az ünnepségen díszbeszédet mondott Dr. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter is, aki maga is az orvostudományi egyetem professzora, 1991 és 1995 között pedig az intézmény rektori tisztségét is betöltötte.
2010. szeptember 6.

Több mint 11 ezren kerültek be pótfelvételivel az egyetemekre

A mai napon lezárult a felsőoktatási pótfelvételi eljárás és a felsőoktatási intézmények a központi informatikai rendszer segítségével meghatározták a ponthatárokat.
2010. augusztus 27.

Nemzeti tanévnyitóra készül az új oktatásirányítás

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár augusztus 26-án, 10 órakor az oktatáspolitikában várható változtatásokról tartott sajtótájékoztatót.
2010. augusztus 26.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok