2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Oktatási Minisztérium és a General Electric együtt segíti a végzős szakemberek elhelyezkedését

2003. május 26.

Szini István, a General Electric (GE) Hungary Rt. Igazgatótanácsának elnöke és Lee Munro, a GE European Operations Services vezérigazgatója kezdeményezésére az Oktatási Minisztérium (OM) konzultációt szervezett a GE Hungary Rt.-vel történő, végzős szakemberek elhelyezkedésére irányuló együttműködés érdekében május 20-án kedden Budapesten. A rendezvényen a GE és az OM képviselőin kívül az érdekelt állami és magán felsőoktatási intézmények, illetve az intézményekben működő karrierirodák vezetői is részt vettek.

Az Oktatási Minisztérium jó kapcsolatokat szándékozik kiépíteni és ápolni a munkaerőpiac szereplőivel, a munkaadókkal. A felsőoktatás és a gazdaság elválaszthatatlan egymástól, naprakész információkkal kell rendelkeznünkegymásról – hangsúlyozta megnyitó beszédében dr. Mang Béla, a szaktárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

A konzultáción a GE bemutatta magyarországi fejlesztéseit, és szólt az Európai Szolgáltatási Központ kialakításáról is, amelyben 3 éven belül 3100 felsőfokú végzettségű munkavállaló alkalmazását tervezi. A GE pénzügyi-számviteli szakemberekre és műszaki-informatikus végzettségűekre számít elsősorban, de mivel a központnak kommunikációs feladatai vannak, több nyelven való kapcsolattartásra képes munkatársakra van szüksége. Különös kihívás, hogy szinte minden európai nyelven kommunikálni kell, ezért az angol-német nyelvtudáson kívül bármilyen európai nyelvet –a katalántól a flamandig- beszélő végzősökre is számítanak.

A nagy érdeklődéssel kísért konzultáción az intézmények vezetői felvetették a további együttműködés lehetőségeit, amelyek elsősorban ösztöndíjakra, a gyakorlati képzés megszervezésére, továbbképzések biztosítására irányulnának.

A résztvevők megegyeztek abban, hogy a felsőoktatás szereplőinek nyílt napokon mutatják be a GE munkáját, és a GE a további fejlesztések során részt vesz a regionális tudásközpontok kiépítésében is. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy ebben az együttműködésben a felsőfokú szakképzés is megtalálná a helyét, hiszen az állásajánlatok közel 30 százaléka betölthető lenne ilyen végzettséggel.

A rendezvényt Dr. Mang Béla helyettes államtitkár sikeresnek értékelte. Mint elmondta: örömteli, hogy egyre több tudásigényes munkahely jön létre Magyarországon, hiszen Magyarország jövője ebben rejlik. Majd a rendezvény végén bejelentette: a fórum folytatásaként a további kapcsolatok a GE Akadémia elnevezésű projekt részeként kerülnek megszervezésre.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok