2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A 2004. évi felsőoktatási felvételiről

2004. július 21.
A felsőoktatási intézmények 2004. július 20-án (kedden) döntöttek a 167 ezer jelentkezőről, meghatározva az ez évi felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A döntés az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda által működtetett központi számítógépes program segítségével történt.
A döntés során a felsőoktatási intézmények több mint 108 ezer hallgatót vettek fel, 54 százalékát államilag finanszírozott, 46 százalékát költségtérítéses képzésre.

A kormány által 2004-re meghatározott államilag finanszírozott összlétszámot a felsőoktatási intézmények - a felsőfokú szakképzés kivételével - fel tudták venni. Mintegy 1800 fő felvételére (hitéleti képzésben tanulók, nemzetközi ösztöndíjasok és határon túli magyar ösztöndíjasok) későbbi időpontban kerül sor. A határon túli magyar fiatalok, akiket a felsőoktatási intézmények most felvettek, megfelelő feltételek esetén pályázhatnak az ösztöndíj elnyerése érdekében.

Négy felsőoktatási intézmény kísérletképpen meghirdette idén már a bolognai típusú BSc képzést. Az adatok azt bizonyítják, hogy nagyon népszerűek voltak a jelentkezők között ezek a képzések, és ennek megfelelően többségében magas ponthatárokkal vettek fel jelentkezőket (Budapesti Műszaki Főiskola - 102 pont, Veszprémi Egyetem - 100 pont, Debreceni Egyetem - 98 pont).

A felvételi eljárással kapcsolatos kormányrendelet alapján a döntés minden esetben ponthatárok alkalmazásával történik. Aki a ponthatárt eléri, azt fel kell venni, aki a ponthatárnál kevesebb pontot ért el, nem lehet felvenni. A ponthatárok meghatározása a központi számítógépes program segítségével történik, ugyanis minden jelentkező korlátlan számban adhatott be jelentkezési lapot, a különböző jelentkezési helyein különbözőképpen alakulhattak a pontszámai. Mindenki a jelentkezésekor meghatározott egy olyan sorrendet, amely megszabja azt, hogy a jelentkezései közül melyiket vegyék figyelembe elsősorban, melyik a második, harmadik hely és így tovább.

A ponthatárokat a felvehető hallgatók száma, a jelentkezők száma és a jelentkezők által elért eredmény határozza meg. A ponthatárok összehasonlíthatóságát részben biztosítja az az előírás, hogy minden felsőoktatási intézménynek 120 pontos rendszerben kell pontoznia, egységes a hozott pontok rendszere és meghatározott számú többletpontot adhat egyes - igazolt - teljesítményekért a jelentkezőinek. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy a felsőoktatási intézmények egy jelentős része a középiskolai teljesítmény alapján (a hozott pontok duplázásával) veszi fel a hallgatóit, más felsőoktatási intézményekben, karokon, szakokon viszont felvételizni kell egy vagy két tárgyból. Az előbbi esetben természetesen magasabb ponthatárok alakulnak ki, mint azokon a helyeken, ahol felvételi vizsga van. Nem kerülhet felvételre az a jelentkező, aki a többletpontok nélkül számított összpontszám 60 %-át (72 pont) nem érte el. Ez a jogszabályi minimum a felsőfokú szakképzésben 50 % (60 pont).

A felsőoktatási intézményeknek módjuk és lehetőségük van arra, hogy további költségtérítéses hallgatókat vegyenek fel, amelyre két módszer áll rendelkezésükre. A hozzájuk jelentkezett és sehová sem felvett fiataloknak - ha akarják - levélben felajánlhatják a költségtérítéses képzésre történő felvételük lehetőségét. Több száz szakon, szakpáron, több mint tízezer helyet meghirdettek az intézmények. Ezen túlmenően az Oktatási Minisztérium döntése alapján új jelentkezésekre is van lehetőség mindazoknak, akik nem kerültek felvételre, vagy idén még nem is jelentkeztek felsőoktatási intézménybe.

A felsőfokú szakképzés fejlesztését nagyon fontosnak tartja a minisztérium, ezért azok a felsőoktatási intézmények, amelyek ilyen képzést hirdettek a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2004 c. kiadványban, a nyár folyamán államilag finanszírozott képzésre is vehetnek fel további hallgatókat. A nyári felvételi eljárás során hirdettük meg a magyarországi felsőoktatási intézmények határon túli kihelyezett képzéseit is.

A nyári felvételi eljárás jelentkezési határideje: 2004. augusztus 6. (péntek). A nyári felvételivel kapcsolatos legfontosabb információk megtalálhatók az OM (www.om.hu) és az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapján (www.felvi.hu). Az egyetemek és főiskolák szeptember elején döntenek a jelentkezők felvételéről.
 
Az Oktatási Minisztérium tájékoztat mindenkit arról, hogy a felsőoktatási intézmények döntöttek a ponthatárok alapján a felvételről. A döntéssel kapcsolatos jogorvoslati kéréseket az intézmények vezetőihez kell beadni. A minisztérium nem illetékes ezekben az ügyekben.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok