2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Alkotmánybíróság: alkotmánysértő a felsőoktatási törvény módosításának egyik passzusa

2006. szeptember 25.
- Az Alkotmánybíróság (Ab) helyt adott a köztársasági elnök felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos indítványának, mely szerint alkotmánysértő a jogszabály módosításának egyik pontja - tájékoztatta az MTI-t az Ab sajtófőnöke a testület hétfői döntéséről.
Sólyom László köztársasági elnök augusztus 2-án fordult indítványával az Alkotmánybírósághoz - emlékeztetett Sereg András.
Az államfő akkor kifejtette: álláspontja szerint sérti a felsőoktatási intézmények autonómiáját a módosított felsőoktatási törvény azon rendelkezése, amely szerint a felsőoktatási intézmény rektora csak az intézményben működő gazdasági tanács egyetértésével nyújthatna be a szenátusnak az intézmény autonómiáját alapvetően érintő döntések meghozatalára vonatkozó előterjesztéseket.

Az Országgyűlés 2006. július 24-i ülésén módosította a felsőoktatási törvényt. A köztársasági elnök nem hirdette ki az új törvényt, hanem augusztus 2-án az Alkotmánybírósághoz fordult. Az államfő indítványát a testület soron kívüli eljárásban bírálta el.
Az Alkotmánybíróság határozatában rámutatott: a gazdasági tanács számára a szenátusi döntéshozatal rektori kezdeményezéséhez biztosított előzetes egyetértési jog alkalmas arra, hogy a felsőoktatási önkormányzati intézmények működését, az autonóm döntéshozatalt megakadályozza.
"A felsőoktatási autonómiába tartozó önkormányzati jogok szabad yakorlásának megakadályozása a felsőoktatási intézmény önállóságának és függetlenségének korlátozását, megszűnését jelentheti, s a felsőoktatási autonómia sérelmét vonja maga után" - tartalmazza az Ab az MTI-hez eljuttatott közleménye. Az Ab szerint a felsőoktatási autonómiát sértő szabályozás ellentétes az Alkotmány két paragrafusával.

Mindezek alapján az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a módosított felsőoktatási törvény 25. paragrafusának egyik része alkotmányellenes.

MTI

KÖZLEMÉNY

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, amely szerint a nyáron módosított felsőoktatási törvény gazdasági tanácsokra vonatkozó szabályozásának egyik része alkotmányellenes.

A tárca a parlament őszi menetrendjéhez igazodva a lehető legrövidebb időn belül beterjeszti erre vonatkozó új javaslatát a kormánynak.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok