2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

El kell indítani a felsőoktatási intézményrendszer átalakítását

2006. szeptember 1.
- Túl sok felsőoktatási intézmény van Magyarországon, a rendszer valamilyen átalakítását, átszervezését el kell indítani - jelentette ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára pénteken Szegeden.
"Az biztos, hogy ez a kérdés nem tabu többé, tényleg nagy az intézmények száma, ebben valamilyen átszervezést, átalakítást el kell indítani" - mondta Manherz Károly a Szegedi Tudományegyetem jubileumi, nyolcvanötödik tanévének megnyitója után tartott sajtótájékoztatón.

A felsőoktatás szereplői és a kormányzat is egyetért abban, hogy a hallgatói létszám növelésének mellékhatásaként "megszaladt" a felsőoktatási intézmények száma. Elképzelhető, hogy egy más koncepcióval - a nagy, regionális szerepet betöltő egyetemek fejlesztésével is elérhető lett volna ugyanez a cél - tudatta a szakember.

Valamilyen módon a jelenlegi felsőoktatási intézményhálózatot rendbe kell rakni, s meg kell vizsgálni, hogy az intézményi integráció valóban elérte-e a célját. A tanárképzés rendszerében pedig meg kell határozni a tudományegyetemi és a főiskolai karok szerepét - hangsúlyozta Manherz Károly.

A jövő évi költségvetés tervezésénél figyelembe kell venni a konvergenciaprogrammal kapcsolatos szempontokat - közölte a szakállamtitkár. Hozzátette: a végleges számok még nem ismertek, de minisztérium azért harcol, hogy a magyar felsőoktatás a következő évben is megkapja azt a támogatást, amit idén.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok