2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nincs egyetértés a tandíj kérdésében

2006. október 5.
Továbbra sincs egyetértés a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az oktatási tárca között a tandíj kérdésében; a hallgatók október 19-én megtartják demonstrációjukat a fővárosban - derült ki a szaktárca vezetőjének és a HÖOK elnökének csütörtöki budapesti találkozója után.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István szakminiszter közölte: ebben az egy kérdésben továbbra sincs egyetértés, ugyanakkor nyitott a tárgyalásokra egy esetleges demonstráció előtt és után is.

Ebben a kérdésben a mi álláspontunk nem változott és nem is fog - jelentette ki a tandíjra vonatkozó kérdésre a tárca vezetője.
A HÖOK korábban a csütörtöki határidőt szabta, hogy a tárca tegyen nyilvános ígéretet a felsőoktatási törvény módosítására oly módon, hogy abban már nem szerepel a tandíj.

A tárca a rektori konferenciával egyetértésben a részhozzájárulás mellett van és ott is marad - mondta Hiller István,
hozzátéve: a tárgyalásokat a hallgatók vezetőivel és a felsőoktatás összes szereplőjével a továbbiakban is folytatják. A részhozzájárulás a reformnak egy eleme, messze nem csupán ebből áll, s nem is lenne jó, ha csak ebből állna.

Az intézményrendszer, a finanszírozás, a hallgatói juttatások átalakítása a minőségbiztosítás, és a felsőoktatási infrastruktúra megerősítése együtt alkotják a reformot - emelte ki a miniszter.


Ekler Gergely, a HÖOK elnöke megerősítette: hajthatatlanok és ebben a formában továbbra sem tartják elfogadhatónak a tandíj bevezetését. A diákok megtartják demonstrációjukat október 19-én Budapesten - közölte.

A magyar felsőoktatásban először van szükség strukturális és finanszírozási reformokra, s ezt követően merülhet fel, hogy ehhez a hallgatóknak milyen formában kell esetleg hozzájárulniuk - indokolta álláspontjukat, hozzátéve: a sorrend nem mindegy. Egyéb kérdésekben tudnak beszélgetni október 19. előtt és után is - tette hozzá Ekler Gergely.

Arra a kérdésre, hogy az október 19-i demonstráció az utolsó lépés-e vagy más demonstrációkat is terveznek, közölte: amíg azt gondolják, hogy korai és helytelen a tandíj bevezetése, addig folytatják akcióikat. Arról, hogy ez akár országos demonstrációt jelenthet-e, elmondta: október 19-én megvizsgálják a helyzetet és ennek függvényében fognak dönteni.

A találkozón részt vett Miskolczi Norbert, a HÖOK januárban hivatalba lépő új elnöke is.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok