2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Öt pont a korszerű felsőoktatásért - országos tanévnyitó

2006. szeptember 8.
- Öt pontban, a felsőoktatás szerkezetének és finanszírozásának, továbbá a hallgatói juttatások rendszerének átalakításában, valamint az infrastruktúra megerősítésében és a minőségbiztosításban jelölte meg a korszerű felsőoktatás jövőbeni garanciáját Hiller István oktatási és kulturális miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón pénteken a fővárosban. Az eseményen részt vett és felszólalt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is.
Fotó: Gordon Eszter
 
"Végig fogjuk vinni a felsőoktatás színvonal-alapú átalakítását" - szögezte le Hiller István a Budapesti Corvinus Egyetemen, hozzátéve: a minőség nem lehet vita tárgya.
 
Át kell alakítani a felsőoktatás szerkezetét, mert a jelenlegi a mennyiségi változás időszakát tükrözi, az pedig lezárult - utalt az elmúlt évek hallgatói létszámnövekedésére. A minőség korszakának kell eljönnie - hangsúlyozta.
 
Az átalakítások egyik pontjaként említett fejlesztési részhozzájárulásról (fer) azt mondta: vitákat váltott ki, ezek azonban értelmes viták, amelyeket vállal. A fer-t ugyanakkor nagyon fontos lépcsőnek tartotta, amely teljesítményt indukál, versenyt teremt, és hozzájárul a színvonalas, igazságosabb felsőoktatás megteremtéséhez.
 
Mindent lehet csinálni a törvényes kereteken belül, amit a jogszabályok megengednek, egy dolgot nem lehet, becsukni a szemünket. Ha nem történik meg az átalakítás, a világ elfut mellettünk - mondta Hiller István, hozzátéve: a felsőoktatás ma kusza, átláthatatlan és igazságtalan.
 
Elmondta: szeptembertől az eddigi 91 ezer forintról 116 ezer 500 forintra nőtt a hallgatói normatíva, a kollégiumi támogatás 80 ezer forintról 116 500 forintra emelkedett. A jegyzettámogatás másfélszeresére bővült, s ezentúl a hallgatói önkormányzatok is kapnak rendszeres támogatást. A költségtérítéses képzésben a felvehető diákhitel összege 30 ezer forint helyett 40 ezer forint, az igénylési korhatár 35 év helyett 40 év.
 
A szakminiszter szólt arról is, hogy a felsőoktatás költségvetési támogatása az elmúlt nyolc évben a duplájára nőtt, s most 196 milliárd forint. Mint mondta, azt akarja elérni, hogy ez az összeg tovább nőjön 2007-ben.
 
Közölte: jövő év végéig öt intézmény - köztük a Budapesti Corvinus Egyetem - bővül új oktatási tömbökkel, laboratóriumokkal. Ötezer új kollégiumi férőhelyet létesítenek, 11 kollégiumot teljesen felújítanak. A beruházások felerészt állami pénzből, felerészt magántőkéből valósulnak meg.
 
A miniszter a felsőoktatási intézmények kapcsán öntisztulási folyamatot is szorgalmazott, amelynek során a gyenge színvonalú intézmények kirostálódnak. Az integráció "eredményeként" ugyanis 31 intézményből 72 lett mára.
 
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azt mondta: az utóbbi években nagyjából eldőlt, hogy Magyarország milyen irányban megy.
 
"Magyarország kifejezetten a siker útjára lépett" - fogalmazott. Szerinte a XXI.században az egyes egyéni teljesítmények versenye határozza meg a versenypályát.
 
A tandíj ellen tervezett hallgatói demonstrációról azt mondta: az érintetteknek joguk van ehhez, mindenkinek kötelessége saját érdekei védelmében kiállni. Azt kérte ugyanakkor a hallgatóktól, hogy tanulmányaikat fogják fel úgy, mint valami befektetetést, amely évtizedekig "kitűnő dolgot hoz". Fogják fel úgy, hogy elmondhatják, olyan diplomát szeretnének, amely nemzetközi szinten sokkal eladhatóbbá teszi a tudásukat.
 
A miniszter beszélt arról is, hogy 2006-ban az értelmiség és az egyetemisták új felelőssége a társadalmi szerepvállalásról szól.

Az ünnepségen az egyetem díszpolgárává avatták Soltész Istvánt, az Országgyűlés főtitkárát.

MTI

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Hiller István oktatási és kulturális miniszter
társaságában a Corvinus Egyetemen rendezett országos felsőoktatási tanévnyitón
Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok