2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A rektori konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás bevezetését

2006. július 3.
A Magyar Rektori Konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás (fer) tervezett bevezetését - közölte Hiller István oktatási miniszter és Molnár Károly, a testület elnöke hétfőn Budapesten.

A Magyar Rektori Konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás (fer) tervezett bevezetését - közölte Hiller István oktatási miniszter és Molnár Károly, a testület elnöke hétfőn Budapesten.


Hiller István oktatási és kulturális miniszter kezet fog Molnár Károllyal, a Magyar Rektori Konferencia elnökével
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kezet fog Molnár Károllyal, a Magyar Rektori Konferencia elnökével

Hiller István hivatalában fogadta a konferencia elnökségét, ezt követően úgy nyilatkozott: kedden beterjeszti az Országgyűlés elé a közoktatási, illetve a felsőoktatási törvény módosítását.
"A rektori konferencia elnöksége támogatja, és a színvonalas, igazságos magyar felsőoktatás irányába tett lépésnek tartja a fer-rendszert" - fogalmazott a közös sajtótájékoztatón a miniszter, aki komoly eredményként és sikerként értékelte a megbeszélést.
Hiller István azt mondta: a törvényt várhatóan, reménye szerint még e hónapban elfogadja a parlament, azután a jogszabály lebontása kormányhatározatokban, miniszteri rendelkezésekben történik majd.
A miniszter hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartották, hogy a hallgatók törvényben meghatározott részének a fer rendszerén belül nem kell fizetnie, hanem tanulmányi ösztöndíjat kaphat. Még fontosabbnak tartották a résztvevők az átjárhatóságot a költségtérítéses és az államilag finanszírozott rendszer között - fűzte hozzá.
A miniszter a rektorok fizetésének esetleges megemelését firtató kérdésre közölte: erről nem esett szó a megbeszélésen.
Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke rámutatott, hogy a fer bevezetésére vonatkozó kezdeményezést nem egyedi lépésnek, hanem egy reformfolyamat első lépésének tekintik.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora hozzátette, hogy az elnökségen belül az egyházi intézmények és a magánegyetemek szekciója is támogatta a kezdeményezést, azt lehet tehát mondani: "a magyar felsőoktatás felelős vezetői ezt a lépést jó lépésnek tartják".
A konferencia elnöke elmondta, hogy az egyházi egyetemeken a teológiai képzésre nem vonatkozik a fer, de például a jogász- és közgazdász-képzést az egyházi intézményekben is érintené a részhozzájárulás 2008-ra tervezett bevezetése.
Molnár Károly hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslatnak nincs köze a költségvetési problémákhoz, álláspontjuk szerint a hozzájárulást ettől függetlenül be kellett volna vezetni.
Hozzátette: határozott miniszteri választ kaptak arra vonatkozóan, hogy az intézkedés nem érinti az egyetemek költségvetési támogatását.
Tájékoztatása szerint a megbeszélésen olyan új elemek is napirendre kerültek, amelyek a rászorulóknak új lehetőségeket jelenthetnek.
Felvetődött például, hogy a külföldi részképzéseken való részvétel, az Erasmus-ösztöndíj egy rászoruló hallgató számára nem biztosítja a megélhetést és a kint tartózkodást, a további segítés mintegy szociális segélyként megoldást jelenthetne.
A konferencia elnöke szólt arról is, hogy felhívták a miniszter figyelmét arra, hogy az államháztartási törvény módosítja a felsőoktatási törvényt. A korábbi felsőoktatási törvény lehetővé tette a saját vagyonnal való gazdálkodást, az új módosítás ezt a jogot el akarná vonni, a lépéshez a kormány engedélyére lenne szükség - tette hozzá.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok