2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A szakállamtitkár szerint a hallgatói sztrájk felvetése nem téríti el a kormányt

2006. július 13.

(MTI) - "Hála istennek ez egy szabad ország, bárki bármilyen álláspontot képviselhet" - közölte Manherz Károly szerdán újságírókkal.
Hozzátette: "amennyiben a hallgatóság úgy gondolja, hogy demonstrálni kíván szeptemberben, (...) akkor nyilvánvalóan demonstrál"; ez nem csak magyarországi jelenség.
Ekler Gergely, a HÖOK elnöke szerdán sajtótájékoztatón jelentette be: a szervezet megkezdi egy ősszel tartandó hallgatói demonstráció előkészítését, amennyiben a felsőoktatási törvény módosítását a parlament úgy fogadja el, hogy a jogszabály az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatókat bármilyen, tandíj jellegű hozzájárulás megfizetésére kötelezi.
Manherz Károly szakmai szempontból úgy látja: nem kaptak semmilyen érdemi javaslatot a hallgatói önkormányzatok szövetségétől.
Mint felidézte, a szervezet képviselőit nemrégiben fogadta Hiller István oktatási és kulturális miniszter, és megállapodtak abban: július 5-ére a szövetség letesz egy javaslatot, a minisztérium pedig 10-ére elkészít egy szakmai tervezetet.
A szakállamtitkár kiemelte, hogy a képzési részhozzájárulás bevezetése forrást jelentene az intézmények és a hallgatóság számára, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen például ez 1,2-1,4 milliárd forintot, amennyiben "fölfut" a rendszer.
Manherz Károly közölte: a felsőoktatási törvény módosításának szövegében benne maradt a képzési részhozzájárulás bevezetése, a végszavazás 24-én lesz a parlamentben. A szakállamtitkár szerint addig még folytatnak tárgyalást a HÖOK-kal.
"Én a kompromisszumok híve vagyok, meg kellene valahogy egyezni" - mondta, ugyanakkor a részhozzájárulás bevezetésével összefüggésben hozzátette: a miniszter "ebben a kérdésben biztos nem fog engedni".
Arra a kérdésre, hogy a sztrájk gondolata nem téríti-e el a kormányt a hozzájárulás bevezetésétől, Manherz Károly azt felelte: "nem hiszem".

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok