2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tájékoztatás a felsőoktatási reform tervezett lépéseiről

2006. július 10.

"A magyar felsőoktatás átfogó, koncepcionális modernizálását szükségesnek tartom és végig is kívánom vinni" - írta Ekler Gergelynek, a HÖOK elnökének címzett levelében Hiller István. A levélhez csatolt menetrendben a miniszter tételesen, határidőket is megjelölve sorolta fel a felsőoktatási reformtervbe vett konkrét lépéseket. Eszerint a hallgatói térítések, juttatások, illetve a hallgatói hitel egységes rendszerét legkésőbb szeptember 30-áig dolgozzák ki a minisztériumi és érdekvédelmi szakértők. Október végéig befejeződik a kétszintű érettségi tapasztalatainak összegzése, idén év végéig pedig lezárul az alap- és mesterképzések tartalmi, piacképességi elemzése. Ennek lényeges eleme, hogy az egyes diplomák szakmai tartalmáról, illetve piaci keresettségéről időben tájékoztatást kapjanak mind a munkaadók, mind a leendő hallgatók.



2006 végéig a minisztérium felállít egy Felsőoktatási Minőségirányító Testületet, melynek feladata az oktatás minőségét ösztönző jogi, finanszírozási és gazdálkodási feltételek kidolgozása lesz. Szintén december végéig készül el a PPP rendszerű fejlesztések, valamint a 2000. évi integráció tapasztalatainak összegzése.



2007 nyaráig felmérés készül a hallgatók élet- és munkakörülményeiről, szociális helyzetéről. Ugyancsak ez a határideje annak a vizsgálatnak, amely a hazai munkaerőpiac diplomások iránti igényeit összegzi, jövő év végéig pedig az a javaslat is megszületik, hogy miként lehet bővíteni az intézmények szerepét a felsőfokú szakképzésben és a külföldi diákok oktatásában.





2007 október végére a felméréseket összegezve elkészül a képzés szerkezetének felülvizsgálata, az államilag finanszírozott hallgatói létszámkeretek átalakítása - ezt a HÖOK is javasolta néhány nappal ezelőtt. 2007 végéig elemzés készül a felsőoktatási intézmények innovációs tevékenységéről, és arról, hogyan csatlakozhatnának a Nemzeti Fejlesztési Tervhez és egyéb EU projektekhez.



Hiller István szerint a reformterv egy olyan felsőoktatást céloz meg, amely összhangban áll a munkaerőpiaccal, európai színvonalú, minőségi képzést nyújt, mindemellett ésszerű, jól gazdálkodó intézményrendszerre épít.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok