2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tanévnyitó a budapesti Műegyetemen

2006. szeptember 4.
- A felsőoktatás átalakításáról szólva a minőség és versenyképesség fontosságát hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 225. tanévnyitó ünnepségén, amelyen részt vett a köztársasági elnök is.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A tanévnyitó elején egyperces néma felállással emlékeztek a Műegyetemen augusztus elején keletkezett tűzben elhunyt három fiatal tűzoltóra.

"Úgy kell élni és bátran vállalni küldetésünket, ahogy a hősi tűzoltók tették a Műegyetem épületének védelmében" - mondta Molnár Károly, az egyetem rektora. Hozzátette: emléküket kegyelettel megőrzik.

Hiller István ünnepi beszédében kifejtette: a felsőoktatás korszerűsítésekor a minőségre kell a hangsúlyt helyezni. Az elmúlt évek a mennyiségi változásokról szóltak, ennek az időszaknak megítélése szerint be kell fejeződnie.
A hallgatók létszáma majdnem megnégyszereződött az elmúlt 16 évben, ami szükséges volt, ez azonban nem járt minőségi robbanással - mondta a szakminiszter.

Célként jelölte meg, hogy a teljesítmény nagyobb súllyal essen latba, az oktatás jól felszerelt és modern épületben folyjon, a diploma piacképes legyen. Ebben a Műegyetem élen jár - tette hozzá.

Közölte: az oktatás átalakításának egyik lépése a fejlesztési részhozzájárulás bevezetése 2007 szeptemberétől.

"Hiszek abban, hogy igazságosabbá és színvonalasabbá teszi a felsőoktatást" - mondta, hozzátéve: a befizetett összeg egy részét ösztöndíjakra, másik részét az intézmények korszerűsítésére fordítják majd.

Szólt arról is, hogy most szeptembertől a hallgatói normatíva 91 ezer forintról 116 ezer 500 forintra nő. A kollégiumi juttatás 80 ezer forint helyett 116 ezer 500 forint lesz.

Molnár Károly elmondta: az egyetemen jelenleg több mint 25 ezer hallgató folytatja tanulmányait nyolc karon. A képzés öt nyelven folyik, az egyetemen 14 doktori és egy mesteriskola működik. Az egyetem oktatói 200 nemzetközi szakmai és tudományos szervezet képviselői.

A most induló tanévben több mint háromezer elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Műegyetemen.

A tanévnyitó ünnepségen Sólyom László államfő az egyetem két korábbi hallgatójának kitüntetéses doktori címet adott át.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok