2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új egyetemi könyvtárat avattak Veszprémben

2006. november 17.
Felavatták pénteken Veszprémben a Pannon Egyetem 1,3 milliárd forintos költséggel felépített, ötszintes, 110 ezer kötetes új könyvtárát.
Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára az avatóünnepen elmondta: jövő évtől bevezetik az úgynevezett "hallgatói követési rendszert", azaz minden felsőoktatási intézménynek kéthetenként "jelentenie kell majd egy informatikai központba, hogy a hallgatók milyen irányba mozognak". A szakállamtitkár szerint a munkaerőpiac csak bizonyos szakterületeken telített diplomásokkal, másutt viszont - főleg a műszaki területeken - hiány van.

Manherz Károly emlékeztetett arra, hogy 1990-ben a 18-23 éves korosztályoknak még csak a 13,5 százaléka volt a felsőoktatásban, ma viszont már a 45 százalékuk. Miközben a hallgatói létszám 16 év alatt a négyszeresére emelkedett, az oktatók száma még a duplájára sem nőtt - tette hozzá. Rámutatott arra, hogy elindult egy intézmény-alapítási láz is, s ma már 72 felsőoktatási intézmény van Magyarországon, fele-fele arányban állami és magán tulajdonlásban. Megjegyezte: a nem állami alapításúk 70 százaléka egyházi intézmény, a többi alapítványi létesítésű, ám sok esetben csak egy szakkal működtetve. Kialakult egy olyan helyzet, ami jelen formájában tarthatatlan, mert ennyi hallgatót nem lehet kiképezni, ennyi embernek piacot biztosítani nem lehetséges - vélekedett a szakállamtitkár. Elmondta: az elmúlt 12 évben hatszor annyi hallgatót képeztek ki például társadalomtudományi ismeretekből, mint a természettudományi vagy műszaki területeken.

A jövőben a természettudományi, a műszaki és az informatikai képzést kell előtérbe helyezni - hangsúlyozta Manherz Károly. Szerinte az elkövetkező időkben egy képzőhelynek különösen fontosnak kell tartania azt a hármas szempontot, hogy oktat, kutat és részt vesz az innovációban; a munkaerőpiaccal való egyeztetésben. A szakállamtitkár szerint nonszensz, hogy ma 36 helyen van gazdasági és 12 helyen médiaképzés.

Gaál Zoltán, a Pannon Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy kemény verseny lesz az elkövetkező időkben a felsőoktatásban, s szerinte már "azért is rohanni kell, hogy állva lehessen maradni". Megjegyezte: az új könyvtár ebben a versenyben az intézmény oktatóit és hallgatóit kiválóan segíti majd.

A rektor elmondta: az ötszintes, 7.400 négyzetméter alapterületű új könyvtárban (és levéltárban) egyszerre 400 látogatót tudnak fogadni és leültetni. Hozzátette: a második és harmadik emeletet foglalják el az olvasótermek, amelyekben 142 multimédiás munkaállomás és 200 internetes végpont van.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok