2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az új felvételi rendszer a minőségi felsőoktatás garanciája

2006. november 10.
Az új felvételi rendszer, amelyben a hallgatók jelentkezése és az intézmények kapacitása dönti el, hol folytatja a diák a tanulmányait, a minőségi felsőoktatás létrejöttének garanciája - jelentette ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára pénteken Szegeden.
A hallgatók első vagy második helyen megjelölt választása és az intézmény kapacitása fogja eldönteni, hogy mennyi és milyen képességű hallgatót oktat majd egy egyetem vagy főiskola - mondta Manherz Károly a szegedi felsőoktatás kezdetének 85 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepi egyetemi szenátusülésen. Ez alapvető változás a magyar felsőoktatásban, mely csökkenti a szakok és intézmények számának túlburjánzását - közölte a szakember. Manherz Károly szerint a nagy intézményeknek - melyek versenyképes értékeket, programokat és olyan oktatógárdát tudnak felmutatni, akik valóban ott vannak és elérhetők a hallgatók számára - nincs félnivalója az új rendszertől. "Ezek az egyetemek lesznek azok, amelyek 10-12 év múlva a magyar felsőoktatási területet ki fogják alakítani" - tette hozzá. Lesznek olyan intézmények, amelyek nem tudnak megfelelni a minőségi követelményeknek, így lesz egyfajta "természetes szelekció" - mondta a szakállamtitkár.

"A magyar felsőoktatás a következő évben anyagi, költségvetési szempontból nincs rossz helyzetben" - hangsúlyozta a szakember. Manherz Károly elmondta, az OKM teljes költségvetésének 53 százalékát a felsőoktatásra fordítja, ez összegében 214 milliárd forint, majdnem annyi mint idén volt. A zárolás és kötelező maradványképzés ellenére úgy tűnik, ez a pénz a következő évre biztosítja a felsőoktatási intézmények működést legalább az idei szinten.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok