2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Változásokra van szükség a felsőoktatásban

2006. szeptember 8.
- Változásokra és átalakításokra van szükség a felsőoktatásban, ezeknek a minőség jegyében kell történnie; a mennyiségi változások korszaka befejeződött - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ünnepélyes tanévnyitóján.
Fotó: Gordon Eszter
 
"Vagy a minőségre tudjuk helyezni a hangsúlyt vagy a magyar felsőoktatás lemarad" - fogalmazott Hiller István az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tartott ünnepségen.
 
A politikus öt pontban vázolta fel a szükséges teendőket: a felsőoktatás szerkezetének és a finanszírozásának átalakítsa, a minőség biztosítása, a hallgatói juttatások rendszerének megváltoztatása, valamint a felsőoktatás megfelelő infrastruktúrájának a kialakítása.
 
Hudecz Ferenc, az ELTE rektora azt mondta: az ELTE Budapest és az ország egyik meghatározó, 1635 óta folyamatosan működő, elit, állami felsőoktatási intézménye.
 
"A rektori program központi célkitűzése, hogy az ELTE a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztés kelet-közép-európai regionális központja legyen" - jelentette ki.
 
Hudecz Ferenc szólt arról is, hogy szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy "a kormányzat és a közvélemény világosan lássa: az alapkutatásokra fordított hazai források elégtelenek, a források növelése elengedhetetlen".
 
Az ünnepségen Hiller István a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett kitüntetéseket is átadott. Több oktató az egyetem szenátusa által odaítélt kitüntetést vehetett át.
 
Klinghammer István leköszönt rektor az ünnepi közgyűlésen adta át Hudecz Ferencnek az egyetem szimbólumát, a rektori láncot.

Az ünnepségen jelen volt Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Manherz Károly az oktatási minisztérium szakállamtitkára, Harmathy Attila alkotmánybíró, valamint Bokros Lajos, az ELTE Gazdasági Tanácsának elnöke.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok