2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató Gergely: 2008 szeptemberétől kell fizetni a képzési hozzájárulást

2007. március 28.
Azok a hallgatók fognak először jövőre képzési hozzájárulást fizetni, akik az idén szeptembertől kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat - mondta az MTI érdeklődésére az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára.
"A rendszer lényege az, hogy az első évfolyamon elért eredmény alapján dől el kinek, milyen hozzájárulási, fizetési kötelezettsége lesz" - tájékoztatott Arató Gergely.
Hozzátette: szintén az első évfolyamon elért eredmény fogja befolyásolni azt is, hogy a hallgató milyen ösztöndíjban részesül.
Mint mondta, nem csak a képzési hozzájárulást vezetik be, hanem ezzel egy időben megváltozik az ösztöndíjak rendszere is.
"Emelkednek a szociális-, illetve a tanulmányi ösztöndíjak is" - mutatott rá.
Elmondta: a képzési hozzájárulásból származó bevétel jelentős részét, az egyetem döntésétől függően 30-50 százalékát ösztöndíjakra kell fordítani. A fennmaradó részt pedig intézményfejlesztésre, vagyis a képzés minőségének a javítására. Így a képzési bevétel egészében az egyetemek, főiskolák többletforrását fogja jelenteni.
Az első képzési hozzájárulás megfizetésére várhatóan 2008 szeptemberében kerül sor, és "vélhetően havi részletben kell megfizetni" a 2007-ben első éves hallgatóknak.
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok