2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése

2007. február 5.
A kiegészítést érdemes átböngésznie minden idén jelentkezőnek, hátha az általa kiszemelt képzést érintő változás történt. Az idei kiegészítés több tucat új képzést, új jelentkezési lehetőséget tartalmaz, illetve néhány esetben a meghirdető intézmények egyes szakok indítását visszavonták, vagy módosították.

A Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2007 című kiadvány hivatalos kiegészítésében helyet kap minden, ami a Tájékoztatóból kimaradt, az újabb képzések, jelentkezési lehetőségek, valamint a módosítások, kiegészítések. A kiegészítés megjelenik az országos napilapokban, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (www.okm.gov.hu), valamint az OFIK honlapján (www.felvi.hu). Utóbbi helyen a közzététel napjától a hivatalos kiegészítésnek megfelelően találják meg a jelentkezők a Tájékoztató anyagát (tehát a kiegészítésnek megfelelően frissülnek az adatbázisok).

A február 15-éig - illetve mesterképzésben és kiegészítő alapképzésben legfeljebb március 15-ig - benyújtandó felvételi jelentkezésnél a felvételi tájékoztatót és ezt a kiegészítést együtt kell figyelembe venni.

Körülbelül 50 új jelentkezési lehetőség

A Tájékoztató kéziratának lezárását követően engedélyezett alapképzési és mesterképzési szakokat és felsőfokú szakképzéseket hirdetik meg az intézmények a kiegészítésben, többnyire párban, tehát államilag támogatott és költségtérítéses képzésben. Az új szakok között körülbelül ugyanakkora arányban találhatunk érettségivel és felsőfokú végzettséggel megcélozható képzéseket.

A kiegészítésben új jelentkezési helyként mintegy 15-20 új - államilag támogatott, illetve költségtérítéses - alapképzés és felsőfokú szakképzés került meghirdetésre, tehát jelentősen bővült a pályázók jelentkezési lehetősége.

Az újonnan meghirdetett mesterképzések részben olyan szakok, amelyeket most indíthatják el a felsőoktatási intézmények, részben olyan szak, amely a Tájékoztatóban még hagyományos egyetemi kiegészítő képzésként szerepelt, de az egyetem időközben megkapta az engedélyt az új képzési szerkezetnek megfelelő mesterképzésre. Ilyen például a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, amely a korábban meghirdetett egyetemi szintű kiegészítő alapképzései helyett mesterszakokat hirdet meg jövőre.

Más változások is történtek. Néhány szak esetében az intézmény úgy döntött, hogy más szakirányokat is indít a korábban meghirdetettek helyett, mellett, vagy éppen nem indít bizonyos szakirányokat. Számos költségtérítéses képzésnél a fizetendő összeg módosult. Egyes helyeken a kapacitások is módosultak, illetve azokon belül az irányszámokat is átalakították, míg egyes esetekben most közlik az egyetemek és főiskolák az alkalmassági és a gyakorlati vizsgák díját. A klasszika-filológia, az ókori nyelvek és kultúra alapszak iránt érdeklődők számára pedig egyértelművé tették: az alapképzési szakon választható felvételi tantárgy az újgörög, a tanulmányok során azonban a hallgatók ógörög nyelvet tanulnak.

A kiegészítésbe került a képzési hozzájárulás is

A kiegészítésben a jelentkezők tájékoztatást kapnak arról is, hogy a felsőoktatási intézmények döntése értelmében - 2008-tól - valamennyi intézményben alapképzésben 105 000 Ft, mesterképzésben és egységes, osztatlan képzésben 150 000 Ft képzési hozzájárulást kérnek a hallgatóktól. A felsőfokú szakképzésre és a költségtérítéses képzésre felvetteknek nem kell képzési hozzájárulást fizetniük.

A kiegészítést minden idén jelentkezőnek érdemes átnéznie annak érdekében, hogy megfontoltan és minden információ ismeretében választhasson magának olyan képzést, amely megfelel a távlati elképzeléseinek.

E-felvételi: elindult a véglegesítés és a hitelesítés

A kiegészítés megjelenésével egy időben lehetőség nyílik arra, hogy az internetes felvételizők véglegesítsék és hitelesítsék az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján elérhető elektronikus jelentkezésüket. A véglegesítés funkció a jelentkezés lezárását jelenti, vagyis a jelentkező a rendszerben aktuálisan szereplő adatokat lezártnak, ezáltal hitelesíthetőnek tekinti. A jelentkezési határidő lejártáig egy korábbi véglegesítés bármikor visszavonható, amennyiben még új információkat kíván rögzíteni a felvételiző.

Hitelesíteni ezzel szemben csak egyszer lehet, ezt a webes űrlapok kitöltése, a véglegesítés, illetve az eljárási díjak befizetése után kell megtennie az elektronikus úton jelentkezőnek. Ezt két módon teheti meg a jelentkező: az Ügyfélkapun keresztül, melyhez okmányirodában kell regisztrálni, valamint felvi.hu honlapról letölthető regisztrációs lap segítségével, melyet postán kell eljuttatni a következő címre: 1380 Budapest, Pf. 1111.

Az e-felvételi szolgáltatásait, az elektronikus jelentkezést és ügyintézést még bárki igénybe veheti, aki regisztrál a felvi.hu-n.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok