2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

FÉT: folytatódó egyeztetések a koalíciós szerződés felsőoktatási pontjairól

2007. július 17.
Semmi változás nem várható a felsőoktatási intézmények eddigi státuszában: az egyetemek, főiskolák maradnak állami felügyelet mellett és állami finanszírozással működnek a jövőben is - mondta el Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács (FÉT) keddi budapesti ülése után az MTI-nek.
Az ülést a koalíciós szerződés felsőoktatási pontjainak tisztázására hívták össze a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének
kezdeményezésére. 

A szakállamtitkár elmondta: a megállapodás egyik része arról szól, hogy valamennyi közintézménynél meg kell vizsgálni szükség van-e valamilyen átalakításra a feladatok jobb végrehajtása érdekében. Ez elsődlegesen nem a felsőoktatást érinti, s nem arról szól, hogy a felsőoktatási intézményeknek a fenntartója ne az állam legyen - hangsúlyozta.

Abban egyetértés van - amit a tavaly szeptember 1-jén életbe lépett felsőoktatási törvény is rögzít -, hogy bizonyos szellemi innovatív kutatások kikerülhetnek gazdasági társaságokhoz. Ez azonban az intézményekre van bízva, a lehetőség adott számukra - tette hozzá.

Hangsúlyozta: ebben nem lesz változás, most nem lesz újabb törvénymódosítás.

Az oktatási tárca kitart amellett is, hogy oktatási feladatot és oktatókat nem kíván kiszervezni.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke ugyanakkor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy továbbra sem látják, a közalkalmazotti státuszt hogyan tudják majd megvédeni.

A bérrendszerről szólva elmondta, támogatják azt a passzust, amelyek a keresetek differenciálását célozza, de csak abban az esetben, ha erre plusz források állnak majd rendelkezésre.

Kitért arra is, hogy tovább kívánják folytatni az egyeztetéseket, s a nyárra való tekintet nélkül folyamatos konzultációt kértek. Azt szeretnék, ha a jogszabály előkészítések
folyamatába az érdekképviseleteket is bevonnák - mondta.

A felsőoktatási szakállamtitkár nyitottnak mutatkozott a felmerülő kérdések megvitatására.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok