2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: eljött a minőség ideje a felsőoktatásban

2007. szeptember 11.
Le kell zárnunk a mennyiségi változások korát a felsőoktatásban, eljött ugyanis a minőség ideje - mondta az oktatási és kulturális miniszter kedden Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tanévnyitó szenátusi ülésén.

Szükségesek voltak az elmúlt másfél évtizedben végbement mennyiségi változások, melyek révén a felsőoktatási hallgatók száma négyszeresére emelkedett, de ma látni kell, hogy ezen változások már új irányt vettek Európában - indokolt Hiller István.

Szavai szerint "most már nem elég azt mondani, hogy van diplomám, hanem a későbbi munkaadóknak is meg kell erősíteniük: igen, ez számukra is érték".

Hiller István az államnak a felsőoktatás működtetésében betöltött szerepével kapcsolatban azt hangsúlyozta: az állam szerepét nem gyengíteni, hanem erősíteni szükséges.

Az állam ne vonuljon ki a felsőoktatás működtetéséből. Éppen ellenkezőleg, meg kell erősítenie szerepét az oktatásügyben. De nem az előadótermekben és a szenátusi döntéseknél, hanem a keretek és jogszabályok meghatározásánál, továbbá az egyeztetéseknél és a részfinanszírozásnál kell jelen lennie - mondta.


Fotó: Gordon Eszter

A miniszter nagy eredményként értékelte, hogy a közelmúltban módosított felsőoktatási törvény már három évre határozza meg a felsőoktatás állami költségvetési hozzájárulását, stabilitást, kiszámíthatóságot biztosítva ezzel az intézmények számára.

Utalt rá: a jelenlegi 214 milliárd forint állami hozzájárulás 2010-ig 241 milliárd forintra emelkedik. A többletforrást azonban a minőségi munkával és a teljesítménnyel arányosan osztják szét, így lesznek, akik többet, lesznek, akik kevesebbet kapnak.

Hiller István szólt arról, hogy a felsőoktatás esetleges privatizációját nem támogatta, nem támogatja és a jövőben sem kívánja támogatni.

"Együttműködésben, közös vállalkozások létrehozásában igen, de ingatlanértékű privatizálásban sem partner nem vagyok, sem kezdeményező nem leszek. Ilyet én nem írok alá" - jelentette ki.

A szakminiszter partnerséget ajánlott a PTE vezetésének az intézmény fejlesztéseinek megvalósításához. Azt mondta, a cél az, hogy az egyetem bekerüljön és bennmaradjon a világ felsőoktatásának élvonalában.

Gábriel Róbert, a PTE rektora arról szólt, hogy az 1347-ben alapított intézmény jövőbeni legfontosabb feladata gazdálkodásának stabilizálása, az oktatás és az elhelyezés minőségi színvonalának emelésével pedig a hallgatói létszám megtartása, valamint a társadalom és a gazdaság minden eddiginél hatékonyabb szolgálata.

Hiller István pécsi látogatása során felavatta a PTE Pollack Mihály Műszaki Karának magántőke bevonásával, úgynevezett ppp-program keretében felújított oktatási épületét. A fejlesztésnek köszönhetően a 8.800 négyzetméteres épületben új aula, két előadóterem, nyolc számítástechnikai oktatóterem várja a hallgatókat.

A beruházás, melynek része az oktatási épület melletti kollégium rekonstrukciója is, két ütemben, mai áron számolva 2,8 milliárd forintból valósul meg. Ez az üzemeltetés 20 évre számolt költségeivel 8,4 milliárd forintra nő.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok