2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: sikeres és eredményes volt az idei felvételi

2007. július 26.
Sikeresnek és eredményesnek nevezte az idei felsőoktatási felvételit Hiller István szakminiszter a pontszámok meghúzását követő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
Az idén jelentkező 108.854 diák közül államilag támogatott képzésre 48.422 diákot, míg költségtérítésesre 32.803 jelentkezőt vettek fel. Nem sikerült feltölteni a felsőfokú szakképzés keretét, a 12.500 diák helyett alig 5200 leendő hallgató került be. Így ebben a képzési formában államilag támogatott helyekre lehet majd pályázni a nyári pótfelvételin.

A tárca vezetője a statisztikát ismertetve elmondta azt is, hogy az államilag támogatott képzésre felvett hallgatók 17 százaléka budapesti, 83 százaléka vidéki.

Fotó: Rudasy András
Fotó: Rudasy András

Kérdésre válaszolva közölte, nincs vidék-Budapest feszültség, hiszen az új pontszámítási rendszer nyertese többi között a pécsi, a szegedi és a Debreceni Egyetem. Az egri Eszterházy Károly Főiskola például a természettudományos képzési keretét 114-135 százalékban töltötte ki, a bölcsészszakokra viszont kevesebb diákot vettek fel. A nyertesek között említette még a Budapesti Műszaki Főiskolát, a Budapesti Gazdasági Főiskolát és a Zsigmond Király Főiskolát is. Hangsúlyozta: a hallgatók döntésének és teljesítményének eredménye az idei felvételi. A cél a felsőoktatás színvonalának emelése, s a miniszter úgy számolt, hogy két tanév múlva, 2009-től egyértelműen emelkedik a felsőoktatás színvonala és minősége.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkárManherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár azt mondta, hogy kiegyensúlyozottabbak az idei pontszámok, mint tavaly, s az új pontszámítási rendszer "szépen meghúzta a mezőnyt".

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy idén nem volt olyan szak, ahová csak költségtérítéses hallgatót vettek volna fel. Előfordul, hogy nem indul el egy-egy szak, ugyanakkor a felvételi tájékoztatóban jelezték azt a minimális létszámot, amellyel egy-egy képzés elindulhat.

Kerekes Gábor az Educatio Kht. ügyvezetője elmondta, hogy akik most sikertelen felvételit tettek, a nyári pótfelvételin próbálkozhatnak, amelyre augusztus 13-ig lehet jelentkezni. Aki kifogásolja a felvételi eredményét, fellebbezhet a felsőoktatási intézményekhez, a panaszok elbírálásához külön keretszámot különítettek el.

A felvételi lehetőségeket a www.felvi.hu internetes oldalon találják meg az érintettek csütörtöktől.

Borovszky Tímea, a szaktárca romaügyi titkárságának vezetője arról beszélt: 1100 halmozottan hátrányos helyzetű diák jelentkezett a felsőoktatásba, s közülük 530 úgy került be, hogy nem volt szüksége az "előnyben részesítésre", azaz a számukra biztosított pluszpontokra. Többletpontra a bejutáshoz 176 diáknak volt szüksége.

Elhangzott továbbá, hogy az idén 182 határon túli magyar hallgató került be államilag finanszírozott képzésre, a külföldi hallgatók aránya a felvettek körében két százalék.


(OKM/MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok