2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kerekasztal a felsőoktatásról

2007. július 25.
A tandíj ma Magyarországon nem szakmai, hanem politikai kérdés - mondta Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a felvételi pontok közzététele előtt rendeztek a fővárosban. A felsőoktatási szakállamtitkár szerint a képzési hozzájárulás olyan forrást biztosít, amely lehetőséget teremt a minőségi felsőoktatás megteremtésére.
Miskolczi Norbert - megerősítve korábbi, elutasító álláspontját - azt mondta, a tandíj bevezetését tekintve nem sikerült áttörést elérni, ugyanakkor az ma nem szakmai, hanem politikai kérdés.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a képzési hozzájárulás bevezetése kapcsán célként a minőségi felsőoktatás megteremtését jelölte meg. Felidézte, hogy a most felvételt nyerő és beiratkozó hallgatóknak 2008 szeptemberétől az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kell majd fizetniük. Az intézmények egységesen ennyit szednek be, úgy döntöttek, nem differenciálnak.

Sejtetve az idei felsőoktatási ponthatárokat azt mondta, hogy soha ilyen "jó hallgatói anyag" nem került be a felsőoktatásba, mint az idén. Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy nem enyhébbek a követelmények, mint korábban.

Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerint a diákok választása és a munkaerőpiaci igények között egyre erősebb az összefüggés. Hozzátette: ami igazán információt árul el egy intézményről, az a túljelentkezők száma és a ponthatárok.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok