2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Manherz: januárra összehívják a felsőoktatási kerekasztalt

2007. december 19.
Befejeződött a felsőoktatási kerekasztal szakértői bizottságának tárgyalássorozata a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alternatív tandíjjavaslatáról. A tárgyalások több menetben folytak a HÖOK által delegált tagokkal, a készülő munkaanyagot januárban a felsőoktatási kerekasztal elé terjesztik - jelentette be Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a szerdai sajtótájékoztatón.
A HÖOK javaslatának átvétele - október 6. - óta kölcsönösen megismerték egymás javaslatait, észrevételeit, megvizsgálták a törvényességi kérdéseket, és szerdán befejezték a szakértői megbeszéléseket. A szaktárca változatlanul megállapodást kíván kötni - mondta Manherz Károly, hozzátéve, hogy januárban a felsőoktatási kerekasztal elé tárják a munkaanyagot.

Ismertette, a tárgyalások során egyetértettek abban, hogy a képzési hozzájárulásra szükség van, a hozzájárulás mértékét differenciálni kell a különböző képzési szintek, alap és mesterképzés szerint. A hozzájárulásnak elsődlegesen a minőségi képzést kell szolgálnia. A szakállamtitkár megjegyezte, véleménykülönbség a HÖOK-kal a módban és a technikában maradt.

A szerdai, utolsó szakértői tárgyaláson jelen volt Hiller István oktatási és kulturális miniszter is. Tíz pontos anyagban foglalták össze a még megvitatandó kérdéseket, például azt, hogy miként érvényesüljön az igazságosság elve a hozzájárulások megállapításában, hogyan jelenjen meg a költségtérítéses képzésben résztvevők érdekeinek képviselete. Milyen fajta forrásképződést jelent a hozzájárulás a felsőoktatási intézmények számára, és mit lehet törvénymódosítással, illetve kormányrendelettel szabályozni.

A sajtótájékoztatón jelenlévő HÖOK elnök, Miskolczi Norbert megjegyezte, szerették volna, ha karácsonyra bejelenthetik a tandíjmentességet. De belátták, hogy sokkal több törvény és szabályozási módosításra van szükség. Nagyon reméli hogy a tárca mindent megtesz a mielőbbi megállapodásért, hiszen közeleg az egyetemi-főiskolai jelentkezések ideje - tette hozzá.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok