2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Manherz: az oktatási tárca szerdán válaszol a hallgatók tandíjjal kapcsolatos javaslatára

2007. október 16.
Szerdán déli 12 órára elkészül az oktatási tárca válasza a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tandíjjal kapcsolatos alternatív javaslatáról - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az MTI kérdésére.
A HÖOK eddig az időpontig adott határidőt a szaktárcának, hogy választ adjon a tandíjjal kapcsolatos javaslatára. Miskolczi Norbert, a szervezet elnöke korábban azt mondta, hogy ha szerda délig pozitív válasz érkezik, a fáklyás demonstrációt akkor is megtartják, de akkor már nem az oktatási kormányzat ellen, hanem a minőségi felsőoktatás mellett rendeznének egy "jó hangulatú" összejövetelt.

A felsőoktatási szakállamtitkár részleteket kedden az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) válaszának tartalmáról előzetesen nem árult, annyit azonban mondott, hogy a hallgatók koncepciója másfajta filozófiára épül, mint amit a jogszabályok jelen pillanatban rögzítenek. A hallgatói koncepciónak vannak azonban olyan elemei, amit figyelembe lehet majd venni - jelezte, hozzátéve: a tandíjjal kapcsolatos részletek kerülnek napirendre a Felsőoktatási Kerekasztal csütörtöki ülésén is.

A HÖOK azt javasolja, hogy az államilag támogatott hallgató a leckekönyvbe felvett, de nem teljesített kreditek után tantárgyanként a hallgatói normatíva 3-5 százalékának megfelelő összeget fizessen az alapképzésbe az osztatlan képzés első hat félévében. A mesterképzésben pedig a normatíva 4-6 százalékát kelljen befizetni, az osztatlan képzés utolsó négy félévében - mondta korábban a HÖOK elnöke. (A hallgatói normatíva jelenleg 116 ezer 500 forint.)

Rámutatott: a hallgatói javaslat szerint csak azokért a tárgyakért kellene fizetni, amelyeket a hallgatónak nem sikerült teljesítenie legalább 2-es érdemjegyre. Az elnök elmondta azt is, hogy javaslatuk szerint a befolyt összegek 30-60 százalékát az intézménynek tanulmányi ösztöndíjra kellene fordítania.

Miskolczi Norbert szerint a HÖOK javaslata igazságos, mert csak azoknak kellene fizetni, akik nem tanulnak, átlátható, mert nincsenek benne kivételek, s szerinte több és azonnali bevételeket hozna az intézménynek, s még a felsőbb éveseknek is növekedhetne az ösztöndíja.

Manherz Károly értékelése szerint abban "tökéletesen egyetértenek mindannyian", hogy képzési hozzájárulásra szükség van. Ez benne van a hallgatói koncepcióban is - mondta.

A különbség szerinte abban áll, hogy a szaktárca elképzelése mindenkit fizetésre kötelez, kivéve azokat, akik alanyi jogon mentesülnek, illetve a legjobban teljesítő 15 százalékot. A hallgatók szerint ugyanakkor nem kellene mindenkinek fizetnie, ők a külön eljárási díjat állították a koncepciójuk középpontjára, amelyet a tanulmányok nem megfelelő teljesítése esetén kellene fizetni. Ez azonban az államtitkár elmondása szerint most is működik a felsőoktatási intézményekben, s a hallgatói elképzelést kicsit büntető jellegűnek nevezte.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok