2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megújultak az ELTE BTK épületei

2007. június 5.
Megújult az ELTE Bölcsészettudományi karának több épülete, a magántőkéből, mintegy 4,5 milliárd forintos beruházással a Trefort kertben kialakított komplexumot Hiller István oktatási miniszter adta át kedden.
Fotó: Schumy Csaba
Fotó: Schumy Csaba

Hiller István köszöntőjében együttműködést kért és ajánlott a felsőoktatás színvonalának emeléséért, a minőségi felsőoktatásért.

A mennyiségi változások kora lejárt - jelentette ki, hozzátéve: a felsőoktatás előtt jelentkező nemzetközi és hazai kihívások egyaránt a színvonalat, a minőséget állítják a középpontba. Csak a minőség emelésével lehet versenybe hozni a tehetséges fiatalokat - mondta a miniszter. Arra számít, hogy az évtized végére a felsőoktatási szereplőkkel együttműködésben érdemi színvonal javulást lehet elérni.

Hiller István közölte: a tárca jövő évi büdzséjében negyedmilliárd forintot különítenek el az egyetem Múzeum körúti épületei homlokzatának felújítására.

Szólt arról is, hogy jelenleg 62 helyszínen zajlanak az országban felsőoktatási beruházások, 18 ezer kollégiumi férőhely újult meg, s több mint 20 intézményben folyik az oktatási épületek rekonstrukciója.

Fotó: Schumy CsabaHudecz Ferenc, az ELTE rektora felidézte: a 2003-as költségvetési törvény adott lehetőséget, hogy a felsőoktatási intézmények költségvetésük 10 százalékát PPP-konstrukcióra fordíthassák. A 2004. márciusában született megállapodás értelmében az ELTE vállalta, hogy 2008. december 31-ig oktatási-kutatási infrastruktúrát hoz létre, s 20 évig megfelelő színvonalon működteti. A felmerülő költségeken a tárcával fele-fele arányban osztoznak. Mint mondta, az idén a szolgáltatási díj 670 millió forint lesz, s a beruházó KIPSZER 53 ezer négyzetméter terület üzemeltetését biztosítja.

Végh Imre a beruházó képviseletében az MTI-nek elmondta, hogy a négy épület másfél év alatt mintegy 4,5 milliárd forintos beruházással újult meg. A beruházást teljes egészében magántőkéből finanszírozták, az egyetem 20 évre bérli vissza az épületeket, ezt követően kerülhet a tulajdonába.

A munkálatok során a megújult Gólyavárban 150 hallgatót befogadó kiselőadó, és 470 fős előadó épült, utóbbi rendezvényteremként is használható. Felújították a Rákóczi úti ingatlanát is az egyetemnek, a több mint 10 éve használaton kívüli épületben korábban kollégium működött.

A régi "holdudvarban" olvasótermet és könyvtárat alakítottak ki, felújították továbbá a közműveket.

Az új épületekbe költözik a Germanisztikai, az Amerikai és Angol Intézet, s lehetővé válik, hogy a BTK a jövőben egy kampuszon működjön megkönnyítve hallgatók és oktatók munkáját.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok